Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 22. 15:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Készpénzért kaphatnak csak gyógyszert a kórházak

Készpénzért kaphatnak csak gyógyszert a kórházak

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyan forgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít.

Mindezt levélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – nyilatkozta a Népszabadságnak Rácz Jenő, a szervezet elnöke. Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz.

A kiszállított infúziók árának már a negyven százalékával tartósan tartoznak az intézmények, a gyártó pedig lassan képtelenné válik a további folyamatos ellátás biztosítására. Az elnök szerint komoly zavarokat okozhat a gyógyításban, ha a cégek beváltják fenyegetésüket. Szerinte egy ideig lehet ugyan a számlákkal zsonglőrködni, de az is biztos, hogy a helyzet fenntarthatatlan. Rácz azt mondta, a kórházszövetség haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a tárcával, hogy valamilyen megoldást találjanak. Hozzátette: ez azért is nagyon sürgető, mert az év végéig a lejárt tartozások összege elérheti a 60 milliárd forintot.

Az ágazat szakadékban van, és egyre süllyed, többletforrások nélkül elképzelhetetlen, hogy ne dőljön be az ellátórendszer – mondta a lapnak Sinkó Eszter közgazdász. A bedőlés egyben azt is jelentené, hogy még több műtét maradna el, még több embernek kellene hosszan várakozni. A kórházszövetség elnöke többször is jelezte, hogy a szakmai eljárásrendeket képtelenek betartani. Így azok sem kapják meg a megfelelő ellátásokat, akik a sorban állás után végre orvos elé kerülnek. A közgazdász hozzátette: ezekkel az alapkonfliktusokkal az állam januártól közvetlenül is szembesül, hiszen az államosítás után már többé nem mondhatja a kórházi menedzsmentnek és tulajdonosainak, ahogyan eddig, úgy oldd meg valahogyan ezután is. Két ponton – a munkaerő és a beszállítói oldalon – a jövő esztendőben még az ideinél is sokkal látványosabb ellátási gondok jelentkezhetnek, ha a kormányzat nem hajlandó odaadni az egészségbiztosító idei negyven-ötvenmilliárdos relatív szufficitjét az egészségügy pótfinanszírozására.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.