Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 10. 11:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Két megyében harmadfokúra emelték a hőség miatti figyelmeztetést

Két megyében harmadfokúra emelték a hőség miatti figyelmeztetést

Békés és Csongrád megyében a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hétfő délután 31 és 37 fok között valószínű. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra kiadták a hőség miatti figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett főként délutántól számos megyében heves zivatarra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: átmeneti szünet után főként a késő délutáni óráktól a Dunántúl keleti felén ismét zivatarok alakulhatnak ki. Később egyre inkább a keleti országrészre terjednek át a zivatarok, amelyek még a késő esti órákban is kitarthatnak. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehetnek elszórtan zivatarok.

A zivatarokat általában erős széllökések, valamint jégeső és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Heves zivatar idején akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb széllökés is lehet, hétfőn elsősorban a dunántúli és középső országrészben. Felhőszakadás során pedig rövid időn belül 40-50 milliméter eső is eshet (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva).

Hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, csak az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek.

Kedden az északnyugati országrészben már enyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a hétfőihez hasonló értékek. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz kevésbé nagy a meleg, délkeleten a legmelegebb.

A legfrissebb figyelmeztetés szerint a hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett keddre szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során