Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Augusztus 19. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: fotó: tanacsado.uni-pannon.hu-

Kevesebb az álláskereső

Kevesebb az álláskereső

Az adatok szerint 24 éve nem volt ennyire alacsony az álláskeresők száma Tolna megyében.

A legfrissebb munkaügyi adatokat ismertette a Tolna Megyei Kormányhivatal. Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott tájékoztatása szerint 2015. júniusában a hivatal nyilvántartásában 8.817 álláskereső szerepelt, amely a májusi adatokhoz képest 637 fővel, 2014. év azonos időszakához képest pedig 1.415 fővel, vagyis 13,8 százalékkal kevesebb regisztrált munkát keresőt jelentett. Huszonnégy éve nem volt ennyire alacsony az álláskeresők száma a megyében, 1991 augusztusában szerepelt 8.875 munkanélküli a nyilvántartásban.

Ez év hatodik hónapjában 1048-an váltak álláskeresővé Tolnában, májushoz képest 1.943-mal kevesebben. A nyilvántartott álláskeresők a megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százalékát tették ki, a regisztráltak gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya továbbra is Dombóvár térségében a legmagasabb, 12,3 százalék, ugyanakkor a bonyhádi 6,6 százalékkal és a paksi térség 8 százalékkal az országos átlag alatt maradt, mely 8,3 százalék. Szekszárdon az országos átlaggal megegyező arányban keresnek munkát.

Június folyamán az iskolai tanév befejeződésével párhuzamosan emelkedett a pályakezdő álláskeresők beáramlása a kirendeltségekre: 264 pályakezdő kérte nyilvántartásba vételét, ez az előző havinál 45,1 százalékkal több, ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékkal kevesebb. A belépők legnagyobb hányadát (70,1 százalékot) a középfokú végzettségűek alkották, ugyanakkor továbbra is magas az alacsony iskolázottságúak aránya: a regisztrált álláskeresők közel fele legfeljebb 8 általános iskolai osztálynak megfelelő végzettséggel rendelkezik.
A májusi és a júniusi zárónap között a munkáltatók a megyében 775 főre vonatkozó új munkaerőigényt jelentettek be a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain, az előző havi bejelentett álláshelyeknél 27-tel többet. A legtöbb álláslehetőséget – 290-et – Szekszárd térségében kínálták. A bejelentett állások ötödéhez a foglalkoztatók nem igényeltek állami támogatást, ezen álláshelyek jó része a feldolgozóiparhoz és a gépjármű-javítás ágazatához kötődött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.