Városlista
2019. november 16, szombat - Ödön

Hírek

2011. Október 16. 07:25, vasárnap | Életmód
Forrás: STOP

Kezdődik a déligyümölcs-szezon

Kezdődik a déligyümölcs-szezon

Hagyományosan késő ősszel, illetve télen kezdődik hazánkban az az időszak, amikor előszeretettel fogyasztunk déligyümölcsöket.

Bár manapság már nem csupán ilyenkor lehet hozzájutni ezekhez a csemegékhez, ez így helyes - tavasztól őszik érdemes azokat a gyümölcsöket az asztalra tennünk, amelyek hazánkban is megteremnek.

Azt azonban kevesen tudják, hogy egészségünkre is áldásos hatással lehetnek ezek az egzotikus finomságok. Azzal persze mindenki tisztában van, hogy a citrusfélék magas C-vitamin tartalma jótékonyan hat szervezetünkre, s a banán tápláló és emésztés-karbantartó mivolta is közismert. Viszont ha a banán agyműködés-serkentő hatása szóba kerül, már jóval kevesebben bólogatnak, ahogy gyulladásgátló hatását sem sokan ismerik.

Az ananászt zsírégető hatása miatt sokan fogyasztják előszeretettel, de érdemes "bevetni" az emésztőrendszer, az epe, a máj és a hasnyálmirigy működésének elősegítésére is. Az ananászlé bizonyos mértékig helyettesítheti a lázcsillapítókat is, ami szintén igen örvendetes, hiszen gyógyszert szedni senki sem szeret. A kivi a citromhoz hasonlóan magas C-viatmin tartalmú, de emellett a véralvadást is elősegíti. Használható a fáradékonyság elleni harcban, és a vesét, illetve a csontokat is erősíti.

Persze nem minden déligyümölcsöt sorolhatunk az ilyen, átlagon felül egészséges ételek közé, bár szinte mindegyikről bátran kijelenthetjük, hogy fogyasztásukkal jót teszünk a szervezetünknek. Hiszen ki ne szeretné a licsi, a maracuja, a papaya, a mangó vagy éppen a guava gyümölcsét? És ha nem is vesszük figyelembe, hogy mennyi vitamin van ezekben az ínyencségekben, akkor is elég arra gondolnunk, hogy mennyi örömet szerzünk magunknak velük. És ez a depressziós téli időszakban egyáltalán nem elhanyagolható.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 15. 15:02, péntek | Életmód

Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek

Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek - derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be.

2019. November 14. 18:02, csütörtök | Életmód

Kardiológusok feltárták az e-cigaretta károsító hatásait

Feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását.

2019. November 14. 15:09, csütörtök | Életmód

Minden második dohányzó le szeretne szokni a cigarettáról

Minden második dohányzó ember le szeretne szokni a cigarettáról - közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön az M1-en a november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

2019. November 12. 07:12, kedd | Életmód

Hasonlóak a lányok és fiúk matematikai képességei

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a közvélekedéssel szemben nincs különbség a lányok és fiúk agyfejlődésében: sem az agyfunkciókban, sem a matematikai képességekben nem találtak eltérést a nemek között.