Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2011. Március 08. 17:25, kedd | Helyi
Forrás: Múlt-kor történelmi portál

Ki volt Franjo Vlašić és miért kap emléktáblát Dombóváron?

Ki volt Franjo Vlašić és miért kap emléktáblát Dombóváron?

Emléket állít a dombóvári horvát kisebbségi önkormányzat a város szülöttének, Franjo Vlašić (1766-1840) horvát bánnak. Írásunk a Múlt-kor történelmi portálon megjelent hír más cím alatti utánközlése. Mi annyiban egészítjük

Az emléktáblát április 2-án, a dombóvári Nemzetiségek Házának falán helyezik el - közölte Varga-Stadler Gábor, a kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-vel. Az elnök hozzátette: a magyarországi horvát kisebbség történetét tanulmányozva meglepetéssel értesültek arról, hogy Vlašić Dombóváron született, a dombóvári római katolikus plébánia ma is őrzi keresztlevelét. (Lásd képünket a cikk végén - a szerk.) Mint mondta, az 1700-as évek elején jelentős számban telepedtek le horvátok nemcsak Dombóváron, hanem a közeli Bikalon és Mágocson is, a magyarországi horvátság északi határa éppen Dombóvár térsége.Varga-Stadler Gábor megjegyezte: a horvát bán azok közé a személyiségek közé tartozott, akik támogatták az Erdéllyel kapcsolatos korabeli magyar törekvéseket.

Az ősi horvát, brinjei nemzetség sarja, Franjo Vlašić katonaként a napóleoni háborúban szerzett érdemeket, amiért Mária Terézia lovagkereszttel tüntették ki. 1824-ben vezérezredesi, 1831-ben tábornoki rendfokozatot kapott, 1832-ben lett Horvátország és Szlavónia bánja. Támogatta a horvát megújhodási mozgalmat, és védelmezte Horvátország Rijekával és a tengerparttal kapcsolatos jogait.Frankovics György horvát etnográfus, író ismertetése szerint Franjo Vlašić-ot 1833-ban nevezték ki erdélyi polgári és katonai biztossá. Ebben a minőségében támogatta az erdélyi ellenzéki arisztokrácia alkotmányos törekvéseit.

A fentiek és hívóképünk forrása a www.mult-kor.hu Emléket állítanak Franjo Vlasic horvát bánnak Dombóváron című írása.

A hivatkozott keresztlevél kivonata:

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 16. 09:00, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozás kerékpárverseny miatt

A közlekedőknek ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítaniuk Tamási térségében.

2019. Augusztus 15. 08:39, csütörtök | Helyi

A Dombai család rezidenciáját kutatják

Július 8-tól egy hónapon keresztül az elmúlt évekhez hasonlóan az ország különböző településeiről érkezett régészek, egyetemi hallgatók és önkéntesek folytatták a Gólyavár 2014-ben megkezdett feltárását.

2019. Augusztus 14. 15:23, szerda | Helyi

Lánykérés tűzoltó módra

Nem mindennapi, megható jelenetnek lehettek tanúi augusztus 13-án a bikali Puchner Kastélyszálló dolgozói és vendégei.

2019. Augusztus 14. 08:59, szerda | Helyi

Tóth Lili Anna jól teljesített a nemzetközi mezőnyben

A 3000 méteres síkfutásban Tóth Lili Anna indult magyar színekben.