Városlista
2019. december 6, péntek - Miklós

Hírek

2011. Március 08. 17:25, kedd | Helyi
Forrás: Múlt-kor történelmi portál

Ki volt Franjo Vlašić és miért kap emléktáblát Dombóváron?

Ki volt Franjo Vlašić és miért kap emléktáblát Dombóváron?

Emléket állít a dombóvári horvát kisebbségi önkormányzat a város szülöttének, Franjo Vlašić (1766-1840) horvát bánnak. Írásunk a Múlt-kor történelmi portálon megjelent hír más cím alatti utánközlése. Mi annyiban egészítjük

Az emléktáblát április 2-án, a dombóvári Nemzetiségek Házának falán helyezik el - közölte Varga-Stadler Gábor, a kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-vel. Az elnök hozzátette: a magyarországi horvát kisebbség történetét tanulmányozva meglepetéssel értesültek arról, hogy Vlašić Dombóváron született, a dombóvári római katolikus plébánia ma is őrzi keresztlevelét. (Lásd képünket a cikk végén - a szerk.) Mint mondta, az 1700-as évek elején jelentős számban telepedtek le horvátok nemcsak Dombóváron, hanem a közeli Bikalon és Mágocson is, a magyarországi horvátság északi határa éppen Dombóvár térsége.Varga-Stadler Gábor megjegyezte: a horvát bán azok közé a személyiségek közé tartozott, akik támogatták az Erdéllyel kapcsolatos korabeli magyar törekvéseket.

Az ősi horvát, brinjei nemzetség sarja, Franjo Vlašić katonaként a napóleoni háborúban szerzett érdemeket, amiért Mária Terézia lovagkereszttel tüntették ki. 1824-ben vezérezredesi, 1831-ben tábornoki rendfokozatot kapott, 1832-ben lett Horvátország és Szlavónia bánja. Támogatta a horvát megújhodási mozgalmat, és védelmezte Horvátország Rijekával és a tengerparttal kapcsolatos jogait.Frankovics György horvát etnográfus, író ismertetése szerint Franjo Vlašić-ot 1833-ban nevezték ki erdélyi polgári és katonai biztossá. Ebben a minőségében támogatta az erdélyi ellenzéki arisztokrácia alkotmányos törekvéseit.

A fentiek és hívóképünk forrása a www.mult-kor.hu Emléket állítanak Franjo Vlasic horvát bánnak Dombóváron című írása.

A hivatkozott keresztlevél kivonata:

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 13:18, péntek | Helyi

Anyanyelvből is siker a Bolyai Csapatversenyen

„Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.” Bolyai János

2019. December 04. 08:20, szerda | Helyi

„A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát...”

Felújították az I. világháborús emlékművet Attalán.

2019. December 03. 11:00, kedd | Helyi

A Mikulás sapkája

„Mert szeretet nélkül értelmetlen minden ….”

2019. December 03. 08:03, kedd | Helyi

Megérkezett a tél - vezessenek fokozott figyelemmel!

A decemberi hónappal megérkezett a lehűlés és jellemzően az egész országban változó halmazállapotú csapadék esik. Kérjük, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és tartsák be a téli közlekedési szabályokat!