Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. Február 08. 13:49, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Lenyűgöző építészeti műkincseket fedeztek fel Sir Walter Scott (1771–1832) skót költő és regényíró egykori dél-skóciai otthonának felújítási munkálatai során.

Az Abbotsfordban található ház felújítása során egyebek között gazdagon díszített padlókra, egy ősi kútalapra és a korai gázellátás nyomaira bukkantak a munkások. Matthew Withey kurátor szerint már a munkálatok megkezdése előtt fel voltak készülve arra, hogy „néhány lenyűgöző lelettel gazdagodnak”. A főépület csak jövő nyáron nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt. Az új látogatóközpont azonban már idén nyártól várja az érdeklődőket – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A skót költő és regényíró által több mint 200 évvel ezelőtt megvásárolt ingatlan felújítási munkálatainak végeztével az épület híres lakosztályainak egy része ismét régi fényében fog ragyogni, új – például oktatási célra használható – szobákat rendeznek be, a ház egyik szárnyát pedig fogadóvá alakítják át a látogatók számára. A felújításnak már az első szakasza is beigazolta a kurátor reményeit.

A költő egykori dolgozószobája előtt heverő szőnyegek márványhatásúra festett padlózatot rejtettek. Ez valószínűleg még annak az eredeti díszítésnek a maradványa, amelyet Scott megrendelésére készített David Ramsay Hay, aki később az edinburghi Holyrood-palotának – a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának – a dekorálását is végezte, Viktória királynő megbízásából. A felújítás során a korai gázellátás nyomaira is rábukkantak a munkások. Az abbotsfordi ház volt ugyanis az egyik első épület Skóciában, ahol gázvilágítást használtak, habár a felszabaduló füst állítólag nagymértékben hozzájárult Scott rossz egészségügyi állapotához a későbbi években.

Felfedeztek továbbá egy régi kútalapot is az épületen belül, amely valószínűleg még azelőttről származik, hogy a költő 1811-ben megvásárolta a birtokot. „Az eddig felfedezett leletek egyedülálló betekintést engednek ennek a magával ragadó épületnek a történetébe, és egyszersmind értékes információkkal szolgának Walter Scott mindennapjairól és a kiváló kézműves munka, illetve az újítások iránti rajongásáról” – mondta Withey.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: