Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 08. 23:58, csütörtök | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Kis nőnapvégi helytörténet: a gyáralapító Dőry Etelka

Kis nőnapvégi helytörténet: a gyáralapító Dőry Etelka

Száz évvel ezelőtt, 1912-ben indította el konzervgyárát Dőry Etelka a Konda-patak jobb partján elterülő, akkor Újdombóvárhoz tartozó területen. A művelt és a munka terén igen aktív hölgy sohasem ment férjhez.

Nőnap lévén gondoltuk, egy egykori karakteres dombóvári hölgy emlékét idézzük meg, akihez egyben évforduló is köthető…

A XIX. század végén az országos átlagot meghaladó mértékben agrárjellegű Tolna megye a kiegyezés utáni iparfejlődés egyik vesztese volt. A létrejövő vállalkozások közül nem egy életképtelennek bizonyult, vagy a továbbfejlődés érdekében Budapestre tette át székhelyét.

Az élelmiszeriparban a kor kevés tartós fennmaradásra képes Tolna megyei vállalkozása közül kettő a Dőry-családnak a hagyományos női szerepkörrel szakító hölgytagjaihoz köthető. Dőry Stefánia Dőrypatlanon alapított sajtgyárat, míg Dőry Etelka Újdombóváron konzervgyárat.

Az 1861. december 7-én, Zombán született Etelka anyja gróf Korniss Anna volt. Apja, Dőry Gyula az Esterházy-hitbizomány egyik bérlőjeként egész családjának jómódot, gyerekeinek úri nevelést biztosított. Etelka a legelőkelőbb bécsi leánynevelő intézetben sajátította el a rangjához illő ismereteket. Zongorázott, lovagolt, különböző sportágakban volt otthon. Teniszversenyen díjat is nyert.

Tanulmányait befejezve Dőry Etelka Tüskepusztára költözött, ahol saját kedvtelésére kezdett kandírozott gyümölcsöt készíteni. 1883-ban egy kis üzemet hozott létre. A baráti, ismeretségi kör próbálta ki a termékeket, amelyek aztán eljutottak a fővárosba, a Nemzeti Kaszinóba és Bécsbe, a Jokey Clubba is. 1912-ben következett be a minőségi váltás, a családi kisüzem helyett 150 főt foglalkoztató, jól gépesített gyár létesült. A termelés nagyarányú felfutása mögött katonai megrendelések álltak, melyek megszerzéséhez a Dőry-család kiterjedt kapcsolatrendszere minden bizonnyal hozzájárult.

A háború után, 1923-ban az üzem részvénytársasággá alakult. Az igazgatói posztra Etelka unokaöccse, Dőry Jenő került, de az alapító valószínűleg továbbra is személyesen vett részt a gyár irányításában.

A Dőry Konzervgyár a 30-as években már 100 munkást foglalkoztatott. A nyári és őszi idényben alkalmanként 350-600 fő is munkát kapott náluk. Termékeik - a különböző befőttek, lekvárok, kandírozott gyümölcsök - Európa szerte közkedveltek voltak, sőt még Dél-Amerikába is exportáltak belőlük. Dombóvár környékén sok családnak volt szerződése a konzervgyárral a gyümölcs- és zöldségtermésre, és a környék nagybirtokosai is szerződésben álltak a gyárral.

Hat évvel a Dombóváron, 1944. augusztus 13-án bekövetkezett halála előtt Dőry Etelkának a Dőry Konzervgyár Rt. elnökeként kifejtett tevékenységét az Országos Levéltár adatai szerint rangos - „legfelsőbb” - elismeréssel díjazták.

A II. világháború után a Dőry Konzervgyárat népgazdasági indokokra hivatkozással leállították, a gépeket leszerelték és elszállították. Az üresen maradt épületeket később a Magyar Honvédség vette át. Az itt kialakított anyagraktárból látták el élelmiszerrel, majd ruházattal a teljes Dunántúl katonai helyőrségeit, közel 55 ezer embert.

A Gyár utcai raktárbázist az 1990-es évek elején zárták be. A helyi önkormányzat kezdeményezésére a XXI. század első évtizedében szabadidős és szociális központként éledt újjá.

Források:

További olvasnivaló:

Képünk forrása: dombovar-szolohegy.info

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.