Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2019. Szeptember 25. 13:59, szerda | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Kisorsolták az idei Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét

Kisorsolták az idei Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét

Kisorsolták szerdán a 12. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét Budapesten.

Az október 19-20-i lovas megmérettetésen idén is 72 magyarországi és határon túli település lovasai vesznek rész a fővárosi Hősök terén felállított különleges pályán.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának elnöke elmondta, hogy idén a Városliget rekonstrukciója miatt tolódott el a megszokotthoz képest csaknem egy hónappal a verseny időpontja. A programsorozat hátterét biztosító ellátást ezúttal a műjégpályán alakítják ki, ehhez viszont szükség van a jelenleg ott lévő tó leeresztésére és a terület előkészítésére - fejtette ki.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a vágta. Kedves Gyula történész elmondása szerint Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A közönség láthatja többek között a Kassai lovasíjászok és a győri Ördöglovasok bemutatóját is.

A Nemzeti Vágta szombati versenynapja előfutamainak legjobbjai jutnak majd tovább a vasárnapi közép- és elődöntőkbe. A döntő futamot vasárnap este tartják, melyre a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut tovább. Itt már a 2019 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.


A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja a hortobágyi méneshajtás lesz.

Címkék: , lovas, Nemzeti Vágta

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 05:00, csütörtök | Belföld

Másodfokon is börtönre ítélték a diákjaival szexuális kapcsolatot létesítő egykori igazgatóhelyettest

A Fővárosi Törvényszék - nem jogerős ítéletében - másodfokon helybenhagyta az első fokon kiszabott 4 év 3 hónap börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltást azzal a férfival szemben,

2021. Január 21. 05:00, csütörtök | Belföld

Megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében az MTI-vel.

2021. Január 20. 18:03, szerda | Belföld

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 4 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi, várhatóan 6 százalékos csökkenés után, de sok a bizonytalanság az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint.

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.