Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 25. 09:58, kedd | PR
Forrás: Arrabona média

Kiszervezés vagy munkaerő-kölcsönzés?

Kiszervezés vagy munkaerő-kölcsönzés?

Napjaink képzett munkaerő hiányának köszönhetően, egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy bizonyos munkát nem tud elvégeztetni a munkaadó a vállalaton belül. Ilyenkor fordulnak a munkaerő-kölcsönzés, vagy a kiszervezés felé.

Természetesen nem mindegy melyik, nem keverendő össze a kettő, hiszen mindkettőre más-más szabályok vonatkoznak.

Ez a probléma felmerülhet akár létszámhiány, de szakképzettség híján is. Azt, hogy melyikre van éppen szükség, nagyban befolyásolja, hogy a vállalat szempontjából melyik az optimális. A kiszervezés akkor szokott előtérbe kerülni, ha nem gazdaságos az adott munkafolyamat elvégzése vállalaton belül, ezért a munkáltató külső segítséget vesz igénybe.
A kiszervezés esetében a munkáltató megrendelővé alakul át, tehát elmondja a feltételeit, kívánalmait a munkára vonatkozóan, de onnantól neki nincs ebben az esetben munkaadói jogosultsága. Ugyanez vonatkozik a munkabérekre és a munkabeosztásra egyaránt, vagyis a megrendelőnek nincs beleszólása ezekbe a kérdésekbe.

Gyakran előfordul az a lehetőség, hogy a munkavállalónak a megrendelő telephelyén kell elvégeznie a kiadott munkát. Ezt minden esetben a feleknek érdemes szerződésben pontosan lefektetniük, mivel a vállalkozónak ideiglenesen telephelye keletkezik a megrendelő telephelyén, amely adójogi és cégjogi kérdéseket és kötelezettségeket vet fel. Amennyiben szerződésben lefektetik, akkor a megrendelő meghatározhatja a vállalkozó fél irányába a határidőket, feladatokat, ami miatt szükségessé vált a kiszervezés. Az elvégzett munka minőségéért, az esetleges káreseményekért, a szerződésben foglaltak betartásáért és teljesüléséért mind a vállalkozó fél felel. Amennyiben a megrendelő közvetlenül utasítja, a vállalkozó munkavállalóit, vagy közvetlen kontrollal rendelkezik felettük, akkor az már beleesik a munkaerő-kölcsönzés feltételeibe. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor egy esetleges ellenőrzés során ennek munkajogi, illetőleg adójogi következményei is lehetnek.

A munkaerő-kölcsönzés esetében a munkaadónak tágabb, rugalmasabb mozgástere van a munkavállalói tekintetében. A munkáltatói jogkörök erősebbek, valamint a felelősség is megoszlik a felek között. Ebben az esetben a munkaadó közvetlen kontrollal rendelkezik, nem csak a saját munkavállalói felett, de a kölcsönzött emberek felett is. Külön figyelmet kell fordítani a kiszervezéssel ellentétben arra, hogy az egyenlő értékű munkát végző munkavállalók egyenlő bérben és azonos béren kívüli juttatásokban részesüljenek, míg a kiszervezés során ilyen jellegű kötelezettség nincs.

Ha munkaerő-kölcsönzésben gondolkodunk vagy csak szeretnénk további információkat kapni a lehetőségekről, keressük fel a MADS Work Kft.-t. Weboldalukon számos hasznos információt találhatunk, illetve munkatársaik örömmel válaszolnak kérdéseinkre.

Címkék: munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat