Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kitolnák az árfolyamgátat

Kitolnák az árfolyamgátat

Alaposan átírná az árfolyamgát szabályait a pénzügyi felügyelet. Javaslata szerint a programba még évekig jelentkezhetnének az adósok, sőt többször is részt vehetnének benne. Ezek a módosítások a bankoknak és az államnak is pénzbe kerülnének – írja a Magyar Nemzet.

Hitelük törlesztése során akár több alkalommal is igénybe vehetik majd a devizaadósok az árfolyamgátat, ha a kormány elfogadja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ez irányú javaslatait. A hárompontos tervezetet Szász Károly, a PSZÁF elnöke a napokban juttatta el a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Binder István, a felügyelet szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a javaslatokat többek között az indokolta, hogy az árfolyamrögzítés jelenleg legfeljebb öt évre nyújt védelmet, miközben a kölcsönök hátralévő futamideje átlagosan 12 év. Mivel a fizetésképtelenség problémája még hosszú évekig elhúzódhat, helyesebb lenne, ha az adósok március 29. után is dönthetnének úgy, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

Ráadásul a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a rögzítés legfeljebb 2017 közepéig tarthat, azt követően el kell kezdeni a gyűjtőszámlán található tartozás visszafizetését. Ez viszont azt eredményezi, hogy az idén belépett ügyfelek már csak alig több mint 50 hónapig élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A felügyelet javaslata a 2017-es határidőt eltörölné, és lehetővé tenné, hogy az adósok öt évig vegyenek részt a programban, függetlenül attól, hogy mikor lépnek be. Ez a módosítás természetesen nem érintené azt a kitételt, hogy az árfolyamgátat legalább három évig igénybe kell vennie az ügyfélnek, azután viszont bármikor kiléphet belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: