Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Április 24. 23:54, vasárnap | Helyi

Kiút az adósságcsapdából: Hitel-S program a sásdi kistérségben

Kiút az adósságcsapdából: Hitel-S program a sásdi kistérségben

Eladósodott családoknak segítséget nyújtó programirodát nyitott Sásdon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat április 19-én. Az uniós forrásból támogatott program részeként öt településen nyílik ügyfélszolgálat, és a munkatársak a te

A 2008 októbere óta tartó gazdasági válság nyilvánvalóvá tette, hogy az eladósodott családok problémáira sem a pénzintézetek, sem a szociális intézmények nem tudnak megfelelő választ adni, ezért dolgozta ki a Máltai Szeretetszolgálat a Hitel-S nevű kísérleti programját, melynek során kívülálló segítők személyre szabott, hosszútávra szóló megoldást keresnek az adós problémáira.

Major Gábor szakmai vezető a következőket mondta a sásdi megnyitón:
„Két évvel ezelőtt keresett partnereket a válság miatt szenvedő családok gondjainak enyhítésére a Szeretetszolgálat, és talált többek között a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezetben. Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért éppen Sásdon nyitunk irodát? A környék egyike a hátrányos helyzetű kistérségeknek, ahol erősen érződik a válság hatása. Ehhez jön még hozzá az együttműködés a helyi Takarékkal.
Az első lépések megtételében igyekszünk segítünk a családoknak. A cél pedig alapvetően az, hogy találják meg maguknak azokat a támaszokat, amelyekre talán pillanatnyilag nem is gondolnak. Lehetnek például még olyan lehetőségek a rokonságban, vagy a szociális intézményekben, amelyeket ki lehet aknázni. A Hitel-S program a családokat, és nem elsősorban a pénzügyi megoldást magát állítja a középpontba. Az az elvünk, hogy ha a család megtalálja a maga útját, az adósságot is el lehet rendezni.
Amikor az irodanyitás ötletével megjelentünk, azonnal partnerekre találtunk a kistérségi társulás irodájában és a Takarékban. Székely Szilárd polgármester segített a pályázásban, Rosner Zsolt plébános pedig befogadott minket az iroda elindításáig terjedő időszakban. Az irodáért magáért nagy köszönet jár a Takaréknak. A környéken is nagy segítséget kaptunk a polgármesterektől. Jó dolog ugyan az iroda, de főként csak az adottságai miatt kívánjuk használni. Alapvetően azokra a helyekre szeretnének eljutni, ahol az ügyfelekkel találkozni lehet."

Brauer János, a Völgység-Hegyhát Takarék elnöke így fogalmazott:
„A hitelválság enyhítésére a Takarék már korábban is működött együtt nonprofit szervezettel. Igen nagy szükség van erre a fajta tevékenységre, hiszen ma Magyarországon nagyjából 1 millió családnak van 90 napon túli tartozása. Az ország eladósodottsága a GDP 80 %-át teszi ki, és könnyen lehet, hogy az adósok nem képesek fizetni rendesen a közüzemi díjakat sem.
Amikor a nemes cél érdekében a Szeretetszolgálat megkereste a Takarékot, úgy döntöttünk, hogy egy olyan irodát ajánlunk fel, amelynek rezsiköltségeit viseljük és nagyon kedvező bérleti díjat állapítunk meg hozzá. Úgy tudom, nincs még egy ilyen kezdeményezés ma Magyarországon. Ez a fajta iroda egyedülálló az országban.”

A kötetlenre sikerült átadóünnepség zárásaként Major Gábor jelezte, hogy partnereik megjelent képviselői jelképes ajándékot vihetnek haza. Ez pedig nem más, mint egy ördöglakat. A választás azért esett erre, mivel sokszor vagyunk olyan helyzetben, amikor azt gondoljuk, már nincs megoldás. De ha fordítunk egyet a szituáción, és kicsit egy másik helyről szemléljük a dolgokat, szemléletváltásunkkal sok minden kibogozható.

A megnyitón készült - a résztvevőknek szánt ajándékot és a programról szóló rövid tájékoztatót is bemutató - fotóinkból összerendezett képgalériánk az alábbi képre kattintva megnyitható. Beszámolónk hátralévő részéért kérjük, gördítsen.



A megnyitót követően munkatársunk még igen tartalmas beszélgetést folytatott Major Gáborral. Ebből többek között az is kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009-es programterve már tartalmazta a TÁMOP 5.3.5 pályázatot „Kísérleti program az adósságcsapda megelőzése érdekében” címmel. A pályázatot végül mégis csak 2010 végén bírálták el, a Máltai Szeretetszolgálat szempontjából kedvező döntéssel, így indulhatott el végül a „Hitel-S a Hegyháton” program a sásdi kistérségben.

A központi iroda Sásdon, a Rákóczi utca 26. szám alatt várja az érdeklődőket. De a program ügyfélszolgálata elérhető már Mágocson, a művelődési házban és hamarosan Városdombón, Mindszentgodisán és Gödrén. Bár elsősorban a sásdi kistérségben kívánnak dolgozni, ez nem zárja ki, hogy akár Dombóvárról vagy éppen Komlóról, esetleg ezek környékéről őket felkereső ügyfeleket is fogadjanak.

A Takarékkal való együttműködésre vonatkozó kérdésünkre Major Gábor azt is elmondta, hogy a kedvező irodabérleti lehetőség biztosítása mellett a törlesztésre felszólító levelekhez a pénzintézet tájékoztatót is mellékel a Hitel-S programról, és a problémás ügyletek megbeszélésénél elfogadja a program munkatársait megoldást kereső tárgyaló félként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.