Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2012. Május 11. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Az angol központi bank tegnapi ülésén változatlanul 0,50 százalékos rekord alacsony szinten tartotta az irányadó rátát, s a 325 milliárd fontos kötvényvásárlási programján sem változtatott.

Az angol font erre eleinte erősödni kezdett az amerikai dollárral és az euróval szemben is, ám az előbbivel szemben vissza is korrigált.

Jövő héten a befektetők kíváncsian várják a BoE inflációs jelentését, amely visszaeső gazdasági teljesítményről, alacsonyabb inflációs pályáról, és újabb likviditásnövelés eshetőségéről szólhat. Mivel a tegnapi kamatdöntő ülésen közleményt nem adott ki a monetáris tanács, így nem tudni azt még, hogy nőtt-e a monetáris tanácsban a likviditásnövelést támogatók száma, vagy sem. A májusi kamatdöntési jegyzőkönyvre is kíváncsi a piac. A BoE dilemmája továbbra is az, hogy erősödő inflációs nyomás és csökkenő gazdasági növekedés között kell egyensúlyozni. A brit költségvetési megszorítások, a csökkenő lakásárak, a 16 éves csúcson lévő munkanélküliség, a csökkenő GDP, a hanyatló fogyasztói bizalom, mind arra utalnak, hogy célszerűbb alacsonyabb GDP-növekedéssel kalkulálni az előttünk álló negyedévekre - írják a Quaestor elemzői.

A brit monetáris tanács kiemelte, hogy a gazdasági pályára az euróválság továbbra is kockázatot jelent, amely most újfent kiújult. Piaci várakozások szerint napirendre kerülhet egy 50 milliárd fontos újabb kötvényvásárlási program, még úgy is, ha az infláció az idei év hátralévő részében a 3 százalékos jegybanki tűréshatár felett maradhat, de jövőre valóban elérhető közelségbe kerül a 2 százalékos árstabilitási célérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.