Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 04. 08:49, péntek | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Kokárdát tűztek a belvárosisok március 15-én

Kokárdát tűztek a belvárosisok március 15-én

A Belvárosi Általános Iskolában március 14-én, majd egy nappal később a városi ünnep-ségen a Szigeterdőben mintegy 160 szereplő elevenítette meg a nap eseményeit.

Az 1848-as pesti forradalom eredményei március 15-ét örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben. Petőfi Naplójában dicső kezdetnek nevezi az eseményeket, így ír két nappal később: „Nehezebb a gyermeknek az első lépést megtennie, mint mérföldeket gyalogolni a meglett embernek.”
A Belvárosi Általános Iskolában március 14-én, majd egy nappal később a városi ünnep-ségen a Szigeterdőben mintegy 160 szereplő elevenítette meg a nap eseményeit. A Pilvaxból az egyetemek felé tartó ifjúság arcába havas esőt fújt a szél, egyre duzzadt a tömeg, Petőfi és a márciusi ifjak tekintete elszánt volt. A nagy létszámú kórus ajkán felcsendült a Szózat, a Nemzeti dal, Kossuth Lajos azt üzente és a Himnusz. Elhangzott a 12 pont. A Szól a verbunk dalra verbunkost jártak a hetedikes és nyolcadikos néptáncos fiúk. Till Nikolett szólót énekelt, felidézte a magyar huszárok csatáit. A katonák esküt tettek a haza védelmére. Erőteljes dob-pergés kísérte a nyolcadikos lányok látványos menetelését kezükben nemzeti színű zászlóval. A műsor zárásaként „bömböltek az ágyúk, rengett a föld”, s a magyar fiatalok a halál árnyé-kában is hazaszeretetükről tettek tanúbizonyságot.
A műsort Szalainé Balogh Erika és Főbusz Nóra állította össze, a táncot Nyári Éva, a dobkíséretet Pápai László tanította be.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.