Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 23. 23:53, hétfő | Helyi

Kokas Ignác festőművész képei bűvölték el a közönséget

Kokas Ignác festőművész képei bűvölték el a közönséget

A tormási Merics Imre magángyűjteményének anyagából nyílott kiállítás május 21-én az észak-nyugat baranyai község faluházában. A nyolcvanhárom éves korában, 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotó június 4-éig látható tárlatát a

A festmények társaságában szombaton délelőtt összegyűlt közönséget - köztük Kokas Ignác özvegyét és Mayer Mihály korábbi megyés püspököt - Váradi Jánosné, Tormás polgármestere köszöntötte. Elmondta, hogy a tárlat a helyi vidékfejlesztési stratégiához illeszkedő pályázat és a Tormásért Egyesület önkéntes munkájának eredményeként valósulhatott meg, majd felkonferálta Rábai Katalint, aki brácsáján játszott el egy Bach-darabot.

Ezután az egyik legjelentősebb Kokas-tanítvány, a mesteréhez hasonlóan Kossuth-díjas Fehér László (hívóképünkön) kapott szót. A művész beszédének elején sajnálatát fejezte ki, hogy Kokas Ignác nem érhette meg 85. születésnapját, ezt követően anekdotákkal tűzdelve osztotta meg a közönséggel, hogyan is találkozott és kötött barátságot a 90-es évek elején az általa kissé különcként megismert Merics Imre állatorvos-műgyűjtővel. Majd rátért az őt mesteréhez fűző viszonyra, méltatta Kokas Ignác személyiségét és munkásságát. Idézett egy olyan - még az idős művész jelenlétében zajlott - kecskeméti kiállítás megnyitóbeszédéből, melynek anyaga szintén Tormásról származott. Végül Fehér László ünnepélyesen is megnyitotta a tárlatot.

A beszédet versek és tettek követték. A kaposvári Vértes Elemér Művészeti Egyesület tagjai emlékeztek a Kokas Ignácot festőfejedelemként emlegető Nagy Lászlóra mély átéléssel előadott költeményekkel. Műsorukat a Takács László János ütőgardonnal kísért tánckoreográfiáját eljáró fiatal pár fellépése tette kerek egésszé.

A nyitott ablakon beszűrődő déli harangszó közben Merics Imre elérzékenyülve vallotta be, hogy hetven éve éppen akkor húzta őt ki édesanyja méhéből a bábaasszony a szülőháza hátsó szobájában, amikor a harangkötelet húzták. A kiállítás megnyitóját pedig a jeles alkalomtól függetlenül szervezték erre az alkalomra. A műgyűjtő óriás palackból poharakba töltve pezsgővel kínálta a közönséget, és nem tudott ellenállni az autóversenyek dobogósaitól megszokott örömkinyilvánítás lehetőségének.

A közönség pogácsák, üdítők és borok társaságában nézelődött még jó darabig és beszélgetett jóízűen.

A rendezvényről készült képgalériánk megtalálható Szórakozó negyedünkben, a lenti felvételre kattintva pedig közvetlenül is megnyitható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.