Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 30. 16:01, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kölesdnél tart a szennyezési hullám a Kaposon

Kölesdnél tart a szennyezési hullám a Kaposon

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos folyó teljes Tolna megyei szakaszán.

- Személyesen tájékozódtam a helyzetről, a helyszínen megbeszélést hívtam össze, melyen a szakmai szervezetek mellett részt vett a Tamási Járási Hivatal vezetője és a Tolna Megyei Horgászszövetség képviselője is - nyilatkozta közleményében Tóth Ferenc, kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Biztosság elnöke. - A megbeszélésen döntöttünk a legfontosabb intézkedésekről. A Tolna Megyei Védelmi Bizottság mai ülésén a szakmai szervezetek tájékoztattak a halpusztulással kapcsolatos aktuális helyzetről. Eszerint a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos folyó teljes Tolna megyei szakaszán, és a Sió csatorna a Dunától a Kapos folyó torkolatától folyás iránnyal szemben haladva 2 km-ig terjedő szakaszán. A szennyezési hullám lassan kijut a Kaposból. Jelenleg a folyó alsó, 3 km-es szakaszán észlelhető a víz elszíneződése. A Kapos pincehelyi és tolnanémedi szakaszain elszíneződés már alig észlelhető, haltetemeket nem találni.
A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szennyezési hullám frontja a reggeli órákban érte el Kölesd térségét. A vízügyi szakemberek becslése szerint a mintegy 30 km-es szakaszon 2-5 mázsa haltetem található, aminek nagy része a Kaposból érkezett. A haltetemek eltávolításában a helyi horgászegyesületek vesznek részt, mint a vízterületek halászati jogának gyakorlói. Eddig mintegy 50 kg haltetemet távolítottak el a vízből. A hullám terjedési sebessége lelassult, a szennyezés várhatóan 2-3 nap alatt éri el a Dunát.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai hal- és vízmintát vettek a Kaposból, melyet Budapestre továbbítottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratóriumába. Az eddigi adatok szerint a boncolás során az elpusztult halakon oxigénhiány jeleit találták meg, fertőző és parazitás megbetegedést nem észleltek. A víz és a halak kémiai vizsgálata folyamatban van.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint a járási tiszti főorvos értesítette a szennyezett folyó mentén ügyeleti szolgálatot teljesítő háziorvosokat az eseményről. Felhívta a figyelmüket, hogy amennyiben mérgezés tüneteivel jelentkező beteg érkezik, a kórelőzmény felvételekor kérdezzenek rá, hogy nem fogyasztott-e az elpusztult halból. Az ügyeletes orvosok jelentése szerint ellátásra eddig olyan beteg nem jelentkezett, akinek panaszai a halpusztulással kapcsolatba hozhatók lettek volna.
Mint ismeretes, a halak pusztulását először szombat reggel kilenc órakor észlelték Pincehelynél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a helyzet gyors felmérését követően helyszíni szemlére került sor, melyen a katasztrófavédelem mellett részt vettek az állategészségügyi, a vízügyi, a környezetvédelmi hatóságok emberei, valamint a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai is. A hatóságok szakemberei a helyszínen azt állapították meg, hogy a folyó medrében mintegy 5-10 kilométer hosszú szennyezett „vízdugó” vonul végig, amely vörösesbarna színű, szaga az égetett cukoréra emlékeztet.

Címkék: Kapos, vízszennyezés

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.