Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 24. 20:12, kedd | Helyi
Forrás: Városi Könyvtár, Dombóvár

Könyvbirodalom: uralkodó és herceg(nő) kerestetik!

Könyvbirodalom: uralkodó és herceg(nő) kerestetik!

Írásunkban Nagyné Ujhelyi Mónika gyermekkönyvtáros számol be a dombóvári Városi Könyvtár 8-14 éves korú gyerekek részére szervezett olvasásnépszerűsítő programjáról. A kezdeményezés célja a kulturális értékmegőrzés; a régi

Egy jelentkezési lap kitöltésével kapcsolódhatnak be a gyerekek a programba. Miután ezt kitöltve megkapjuk, cserébe adunk egy „Könyvbirodalmi igazolvány”-t, melyben az év közben megszerzett koronákat gyűjthetik.

Miért jár a korona? Ha valaki csatlakozik hozzánk, „Ünnepváró feladatlap” helyes kitöltéséért, koronagyűjtő feladat megoldásáért, gyerekkönyvtári rendezvényen való részvételért, könyvbirodalmi találkozón való részvételért, szereplésért, egy általunk ajánlott könyv elolvasásáért.

A gyűjtött koronákat októberben átváltjuk tallérra, amely a Könyvbirodalom hivatalos fizetőeszköze. Három korona ér egy tallért.

Aki a naptári év végére a legtöbb koronát gyűjti össze, ő lesz a Könyvkirály/Könyvkirálynő, és 2011 októberében, a Könyvbirodalom megalakulásának évfordulóján ünnepélyesen megkoronázzuk.

Összeállítottunk egy listát 100 könyvből, melyeket olvasásra ajánlunk. Egy könyv elolvasása után a gyerekek könyvajánlót írnak kortársaik részére. Megfogalmazzák, hogy miért tetszett a könyv, Ki volt a kedvenc szereplője, miért ajánlanák másoknak.

Minden könyv mellett megtalálható, hogy hány koronát ér. Az elolvasott könyvekért szerzett koronákat a „Könyvherceg olvasónaplóban” gyűjthetik. Az a kisgyerek lesz a Könyvherceg/Könyvhercegnő, aki a legtöbb könyvet, de legalább nyolcat elolvas tizenkét hónap alatt. Az októberi koronázási ceremónián a Könyvherceg/Könyvhercegnő megkoronázására is sor kerül.

A koronázási ceremónia után a könyvbirodalmi forgatagban lehetőség nyílik a tallérok elköltésére. Ezeken könyveket és értékes ajándéktárgyakat vásárolhatnak a gyerekek.

Mi történt eddig a Könyvbirodalomban?

2010. október 10-én, Könyves Vasárnapon megalakult a Könyvbirodalom, és azóta minden hónapban legalább egy, de legtöbbször két alkalommal találkozunk a tagokkal. Az időpont mindig szombat 10 óra, hiszen ilyenkor mindenki ráér. Ekkor beszámolhatnak új olvasásélményeikről, megbeszéljük a havi aktualitásokat, beírjuk nekik az újonnan szerzett koronáikat.

2011. február 5-én megünnepeltük azoknak a születésnapját és névnapját, akik október és február között tartották.

2011. február 19-én, farsang kapcsán a gyerekek kedvenc szereplőjük vagy írójuk bőrébe bújtak bele.

2011. március 12-én a Költészet Napja közeledtével műsort állítottunk össze a gyerekek ötletei és hozott versei alapján. Voltak, akikről megtudtuk, hogy tudnak valamilyen hangszeren is játszani. És csak gyakoroltunk, gyakoroltunk… Még március 26-án is találkoztunk, …

… mígnem eljött 2011. április 2. Ekkor volt a könyvtárunk által meghirdetett meseíró pályázat eredményhirdetése, amikor a Könyvbirodalom tagjai először mutatták meg közönség előtt, hogy mit tudnak így együtt. Előadták a tanult verseket és hangszeres produkciókat. Főpróba volt ez a Költészet Napja előtt. A meseíró pályázatra három tagunk nevezte be saját meséjét.

Idén készültünk először a Költészet Napja alkalmából gyerekeknek is külön műsorral. Erre a délutánra nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a Könyvbirodalom tagjai, hiszen a közönség azért jött el, hogy megnézze az ő műsorukat, amely nagy sikert aratott.

A május 14-i találkozón a nyári tervekről beszéltünk. Egy közös kirándulást tervezünk Alsóheténybe. Lehetőségünk nyílik arra, hogy betekintést nyerjünk egy falusi gazdaságba, ahol közös piknikkel, csapatépítő játékokkal zárjuk majd a napot.

Egy kicsit több mint fél év telt el a Könyvbirodalom megalakulása óta. A gyerekek minden találkozóra örömmel jönnek és a megoldandó feladatokat töretlen lelkesedéssel teljesítik. Nemsokára elérkezik az idő, hogy megkoronázzuk a Könyvkirályt és Könyvkirálynőt, de addig még érdekes próbák, kihívások várják a Könyvbirodalom tagjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.