Városlista
2020. július 15, szerda - Henrik

Hírek

2011. Október 14. 22:30, péntek | Helyi
Forrás: Városi Könyvtár, Dombóvár

Könyvtárút: zarándokok vitték tovább a Könyvet

Könyvtárút: zarándokok vitték tovább a Könyvet

A dombóvári Városi Könyvtár is csatlakozott a II. Könyvtárút programhoz, mely a pécsi Dél-dunántúli Regionális Tudásközpontból indult, végállomása pedig a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár volt.

A mozgalom célja, hogy népszerűsítse a könyvtárakat és megismertesse az adott település látnivalóit, idegenforgalmi, valamint helytörténeti értékeit. A dombóvári könyvtárba október 3-án érkeztek meg a sásdi zarándokok, akik előzőleg a mánfaiaktól (lásd második képünket) vették át és hozták el a Könyvtárút Könyvét.

A dombóvári téka munkatársai egy kis zsíroskenyér-partival fogadták a baranyai kollégákat, és bemutatták nekik a felújított könyvtár épületet. A hivatalos szakmai eszmecsere mellett volt idő egy kis kötetlen, baráti beszélgetésre is. Ezt követően elkísérték a sásdiakat a Helytörténeti Gyűjteménybe, ahol megismerkedhettek Dombóvár történetével dr. Kriston Vízi József előadásában.

Ide kattintva megnézheti a Könyvtárút dombóvári történéseiről készült webalbumot.

Másnap, október 4-én a dombóváriak is - könyvtárosok és könyvtárlátogatók Szabó Loránd polgármesterrel kiegészülve - útra keltek, méghozzá gyalogosan. Kocsolát célozták meg, ahol az általános iskola könyvtára várta őket és természetesen a Könyvtárút Könyvének első kötetét. Az út során számtalan akadállyal kellett megbirkózniuk a zarándokoknak, a túra felért egy felfedező úttal. Változó terepen kellett megtenniük a közel 20 km-t: hol a közút mentén, hol pedig kukoricatáblán, csipkebokrok között, ágas-bogas helyeken kombájnok között, őrült kánikulában és porban. Portálunknak a zarándokok jelezték, felejthetetlen élményt jelentett számukra az út.

A csapat kora délután szerencsésen megérkezett Kocsolára, ahol átadták a Könyvtárút Könyvét, melyet a település történetéről szóló előadás után a kocsolai iskolások és könyvtárosuk vitt Nagykónyiba. Egy kis frissítő ital után, kellemesen elfáradva tértek haza a dombóváriak, ezúttal már autóval.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 20:30, kedd | Helyi

Bélyegen az 50 éve város Dombóvár

A várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Dombóvár a témája a Magyar Posta 2020. évi Tájak, városok című bélyegsorozata egyik most kibocsátott címletének.

2020. Július 14. 13:00, kedd | Helyi

Szeptember 12-én hat helyszínen – köztük Dombóváron – tartanak Vasutasnapot

Az ötvenedik, jubileumi évforduló alkalmából aznap egy mozdonyt is indítanak Erky-Nagy Tibor grafikájával, amely városunk kerek évfordulójára fogja felhívni a figyelmet országszerte.

2020. Július 14. 08:48, kedd | Helyi

Soron kívüli véradást szerveznek Dombóváron

A növekvő igények miatt soron kívüli véradást szerveznek Dombóváron 2020. 07. 17-én, pénteken 9–16 óráig. Helyszín: Szent Lukács Kórház, 1. emelet. Minden véradót apró meglepetéssel várnak.

2020. Július 13. 17:00, hétfő | Helyi

Idén is igényelhető a szünidei térítésmentes étkeztetés

A korábbi évek gyakorlata szerint hirdette meg az önkormányzat a térítésmentes szünidei étkeztetés lehetőségét a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére.