Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 14. 22:30, péntek | Helyi
Forrás: Városi Könyvtár, Dombóvár

Könyvtárút: zarándokok vitték tovább a Könyvet

Könyvtárút: zarándokok vitték tovább a Könyvet

A dombóvári Városi Könyvtár is csatlakozott a II. Könyvtárút programhoz, mely a pécsi Dél-dunántúli Regionális Tudásközpontból indult, végállomása pedig a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár volt.

A mozgalom célja, hogy népszerűsítse a könyvtárakat és megismertesse az adott település látnivalóit, idegenforgalmi, valamint helytörténeti értékeit. A dombóvári könyvtárba október 3-án érkeztek meg a sásdi zarándokok, akik előzőleg a mánfaiaktól (lásd második képünket) vették át és hozták el a Könyvtárút Könyvét.

A dombóvári téka munkatársai egy kis zsíroskenyér-partival fogadták a baranyai kollégákat, és bemutatták nekik a felújított könyvtár épületet. A hivatalos szakmai eszmecsere mellett volt idő egy kis kötetlen, baráti beszélgetésre is. Ezt követően elkísérték a sásdiakat a Helytörténeti Gyűjteménybe, ahol megismerkedhettek Dombóvár történetével dr. Kriston Vízi József előadásában.

Ide kattintva megnézheti a Könyvtárút dombóvári történéseiről készült webalbumot.

Másnap, október 4-én a dombóváriak is - könyvtárosok és könyvtárlátogatók Szabó Loránd polgármesterrel kiegészülve - útra keltek, méghozzá gyalogosan. Kocsolát célozták meg, ahol az általános iskola könyvtára várta őket és természetesen a Könyvtárút Könyvének első kötetét. Az út során számtalan akadállyal kellett megbirkózniuk a zarándokoknak, a túra felért egy felfedező úttal. Változó terepen kellett megtenniük a közel 20 km-t: hol a közút mentén, hol pedig kukoricatáblán, csipkebokrok között, ágas-bogas helyeken kombájnok között, őrült kánikulában és porban. Portálunknak a zarándokok jelezték, felejthetetlen élményt jelentett számukra az út.

A csapat kora délután szerencsésen megérkezett Kocsolára, ahol átadták a Könyvtárút Könyvét, melyet a település történetéről szóló előadás után a kocsolai iskolások és könyvtárosuk vitt Nagykónyiba. Egy kis frissítő ital után, kellemesen elfáradva tértek haza a dombóváriak, ezúttal már autóval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.