Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 25. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI, Dr. Schmidt László

Kórházak kerülnek állami kézbe, köztük a dombóvári is

Kórházak kerülnek állami kézbe, köztük a dombóvári is

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

A döntés értelmében az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt és az azokhoz kapcsolódó vagyont vesz át az önkormányzatoktól. Ezek közül 54 kórháznak - köztük a dombóvárinak is - május elsejével fenntartója és tulajdonosa lesz az állam. További hét intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik kilenc kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerül május elsejével az államhoz.

A dombóvári Szent Lukács Kórházban húsz százalékkal csökken az aktív ágyak száma - közölte Schmidt László igazgató az MTI-vel. Megszűnik a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátás, a betegeket a jövőben egynapos sebészeti ellátás keretében gyógyítják, összevonják az ideggyógyászati és a belgyógyászati osztályt. Mint az infoDombóvár.hu-nak a jövőt illetően Dr. Schmidt hozzátette, sürgősségi osztály kialakítását tervezik a jelenlegi sürgősségi fogadóhely helyett.

A bonyhádi kórház belgyógyászatán május 1-jével megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás, a betegeket a szekszárdi kórházban gyógyítják.

Baranyában a változás a komlói, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi kórházat érinti, s az nem jár osztályok megszüntetésével. Horváth Zoltán, a térség egészségügyi ellátását szervező régiós központ vezetője úgy véli, az intézmények fenntartása az egységes, központi beszerzések révén olcsóbbá válhat és szakorvosokból sem lesz hiány. A komlói intézménynek a Pécsi Tudományegyetemmel való szakmai integrációja nyomán húsz belgyógyászati és tíz sebészeti ágyat helyeznek ki az egykori bányászváros intézményébe, emellett sürgősségi ügyeletet tartanak fenn a jövőben is.

Somogy megyében a marcali és a siófoki kórház érintett. Utóbbi főigazgatója, Varga Ferenc azt mondta, töretlen volt eddig az intézmény fejlődése, azért is, mert az önellátó volt, nem szorult támogatásra. Az üdülőrégióban lévő kórház speciális helyzetben van, hiszen télen 85 ezer, nyaranta mintegy 200 ezer ember teljes, átfogó szakellátását kell biztosítania. A szemészet egynapos ellátássá alakításával 18 ágyat vonnának el az intézménytől. Folyamatban van két, uniós támogatással megvalósuló nagyberuházás (központi sterilizáló, műtő, diagnosztika; új sürgősségi osztály), a főigazgató tudomása szerint a tízszázalékos önrész biztosításának kötelezettségét átveszi majd az állam az önkormányzattól.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

2021. Szeptember 22. 08:24, szerda | Helyi

Egy év szünet után szervezték meg idén a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt

Ismét összemérhették tudásukat az általános iskolai diákok Kurdon.

2021. Szeptember 21. 08:30, kedd | Helyi

A száz éve született Szenes Hannáról nyílt kiállítás Dombóváron

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílt Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

2021. Szeptember 20. 09:48, hétfő | Helyi

Az összetartozás jegyében telt el a somogyi rendhagyó őszi megyenap

Többek között Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész, múzeumalapító is átvehette a Somogy Polgáraiért díjat.