Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 25. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI, Dr. Schmidt László

Kórházak kerülnek állami kézbe, köztük a dombóvári is

Kórházak kerülnek állami kézbe, köztük a dombóvári is

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

A döntés értelmében az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt és az azokhoz kapcsolódó vagyont vesz át az önkormányzatoktól. Ezek közül 54 kórháznak - köztük a dombóvárinak is - május elsejével fenntartója és tulajdonosa lesz az állam. További hét intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik kilenc kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerül május elsejével az államhoz.

A dombóvári Szent Lukács Kórházban húsz százalékkal csökken az aktív ágyak száma - közölte Schmidt László igazgató az MTI-vel. Megszűnik a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátás, a betegeket a jövőben egynapos sebészeti ellátás keretében gyógyítják, összevonják az ideggyógyászati és a belgyógyászati osztályt. Mint az infoDombóvár.hu-nak a jövőt illetően Dr. Schmidt hozzátette, sürgősségi osztály kialakítását tervezik a jelenlegi sürgősségi fogadóhely helyett.

A bonyhádi kórház belgyógyászatán május 1-jével megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás, a betegeket a szekszárdi kórházban gyógyítják.

Baranyában a változás a komlói, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi kórházat érinti, s az nem jár osztályok megszüntetésével. Horváth Zoltán, a térség egészségügyi ellátását szervező régiós központ vezetője úgy véli, az intézmények fenntartása az egységes, központi beszerzések révén olcsóbbá válhat és szakorvosokból sem lesz hiány. A komlói intézménynek a Pécsi Tudományegyetemmel való szakmai integrációja nyomán húsz belgyógyászati és tíz sebészeti ágyat helyeznek ki az egykori bányászváros intézményébe, emellett sürgősségi ügyeletet tartanak fenn a jövőben is.

Somogy megyében a marcali és a siófoki kórház érintett. Utóbbi főigazgatója, Varga Ferenc azt mondta, töretlen volt eddig az intézmény fejlődése, azért is, mert az önellátó volt, nem szorult támogatásra. Az üdülőrégióban lévő kórház speciális helyzetben van, hiszen télen 85 ezer, nyaranta mintegy 200 ezer ember teljes, átfogó szakellátását kell biztosítania. A szemészet egynapos ellátássá alakításával 18 ágyat vonnának el az intézménytől. Folyamatban van két, uniós támogatással megvalósuló nagyberuházás (központi sterilizáló, műtő, diagnosztika; új sürgősségi osztály), a főigazgató tudomása szerint a tízszázalékos önrész biztosításának kötelezettségét átveszi majd az állam az önkormányzattól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.