Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 27. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Korlátozzák a migránsáradatot a nyugat-balkáni országok

Korlátozzák a migránsáradatot a nyugat-balkáni országok

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői már korábban megállapodtak arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát

- közölte a szlovén rendőrség pénteken Ljubljanában. A szlovén rendőrség tájékoztatása szerint a balkáni útvonalon fekvő országok rendőri vezetői még február 18-án Zágrábban nyilatkozatot írtak alá arról, hogy tiszteletben tartják az osztrák kvótát, és a visszatoloncolások elkerülés végett napi mintegy 580 migráns belépését engedélyezik annak érdekében, hogy minden érkező bevándorlót a schengeni szabályoknak megfelelően ellenőrizhessenek. Ausztria múlt péntektől naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.

A javaslatot akkor egyhangúlag elfogadták a jelenlévő országok képviselői. Horvátország ennek ellenére csütörtökön 850 Közel-Keletről érkezett bevándorlót szállított Szlovéniába, Ljubljana pedig csak figyelmeztetette Zágrábot a korábbi megállapodásra - magyarázta a szlovén rendőrség. Zágráb ezután tájékoztatta Belgrádot, hogy naponta legfeljebb csak ötszáz migránst fogad.

A szlovén fél pénteken azt követően erősítette meg a megállapodást tényét, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a belgrádi Pink Televízió reggeli műsorában kifejtette, hogy Zágráb és Ljubljana napi 500 migránst fogad csak be.

A korlátozott beléptetéseken túl a megállapodásban az is szerepelt, hogy a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög-macedón határra, hogy segítség macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.

Stefanovic az STA szlovén hírügynökség szerint bejelentette: jövő kedden újabb operatív találkozóra kerül sor Belgrádban a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok rendőri vezetői között, de ezen részt vesz Görögország, Németország és Hollandia képviselője is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).