Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2013. Február 28. 13:58, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák és svájci lap az MNB-elnök váltásáról, Bajnai-nyilatkozat a Die Zeitban

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák és svájci lap az MNB-elnök váltásáról, Bajnai-nyilatkozat a Die Zeitban

A magyar nemzeti bank élén várható változással foglalkozott az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung, a Die Zeit című német liberális hetilap pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel, a Haza és Haladás Egyesület elnökével közölt interjút csütörtökön megjelent számában.

Személyzeti változások és a monetáris politika további lazítása várható a magyar jegybanknál - írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Ismert, hogy a távozó jegybankelnök, Simor András nem feltétlenül áll szoros barátságban Orbán Viktorral, Orbán búcsúzóul mondott szavai azonban még egy feszült viszonyhoz képest is meglepően barátságtalanok voltak - fogalmazott az osztrák gazdasági napilap. Idézte a miniszterelnököt, aki a Hír TV-ben azt mondta: "az új jegybankelnök nagy eséllyel jobban fog teljesíteni, mint az előző". Bár Simor az utóbbi hónapokban lazított a monetáris politikán, ezt később és kisebb mértékben hajtotta végre, mint ahogy azt Orbán szerette volna - írta a lap. A szerző úgy látja, hogy minden valószínűség szerint Matolcsy György gazdasági miniszter, "Orbán hű követője" lesz a következő jegybankelnök. Hivatkozott a KBC Group egyik elemzésére, amelyben azt írták, hogy a jelek szerint a piac már beárazott egy ilyen utódlást. Ez azt jelenti - tette hozzá - hogy agresszív kamatcsökkentésre számítanak.
http://wirtschaftsblatt.at/archiv/printimport/1350057/Wirtschaftspolitische-Rochaden-und-Zinsschritte-stehen-an?from=suche.intern.portal
Egyre többször hallani a hetek óta terjedő híresztelést, miszerint Matolcsy György követi Simor Andrást az MNB élén - állapította meg internetes cikkében a Neue Zürcher Zeitung. A tekintélyes liberális konzervatív svájci napilap úgy jellemezte a gazdasági minisztert, hogy az Orbán-kormány elmúlt három évben követett vitatott "unortodox gazdaságpolitikája" atyjának és a miniszterelnök közeli bizalmasának számít. A pénzügyi piacokon ezért attól tartanak - állt a cikkben -, hogy a magyar központi bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat és hogy veszélyben van az intézmény függetlensége. Simor személye ezzel szemben a jegybank függetlenségének garanciáját jelentette a lap megítélése szerint. Kiváltképpen amiatt aggódnak - írta az NZZ - , hogy Matolcsy csökkenti az MNB devizatartalékait, és vezetésével a jegybank nagy mennyiségű államkötvényt vásárol fel.
http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/wirtschaftsnachrichten/die-regierung-orban-will-ihren-einfluss-verstaerken-1.18029344
Bajnai Gordon a "+Hideg polgárháború+" című Die Zeit-interjúban egyebek között kifejtette: az új választási törvény következtében "sajnos (...) csak akkor nyerhetünk, ha már a választás előtt létrehozunk egyfajta koalíciót". A Jobbikkal kapcsolatban úgy vélekedett: a párt 2006 körül erősödött meg, amiben az akkor kormányzó szocialisták is hibásak.

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).