Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Április 15. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Kullancsveszély: tavaszi csúcs, óvintézkedések, betegségek

Kullancsveszély: tavaszi csúcs, óvintézkedések, betegségek

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Félni nem kell tőlük, csak tisztában kell lenni a kockázatokkal, és meg kell tenni a lehetséges óvintézkedéseket.

Az enyhe időjárásnak köszönhetően áprilissal beköszöntött a tavaszi kullancsszezon. Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik. A kullancsok 4-5 Celsius-fok feletti átlaghőmérséklet felett aktivizálódnak, így a természetben már hetek óta jelen vannak. Magyarországon jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.

A kullancsoktól nem kell félni, csak tisztában kell lenni a kockázatokkal, és meg kell tenni a lehetséges óvintézkedéseket. Ha valaki a természetben tölti az időt, használja a drogériákban, illetve patikákban kapható kullancsriasztó szereket, a turisták számára pedig azt javasolják, hogy a kijelölt útvonalakról ne térjenek le, ne vágjanak át sűrű aljnövényzetű területeken. Hazatérve mindenki tartson „kullancsvizitet”, ha pedig valaki bőrében kullancsot talál, azt speciális csipesszel azonnal el kell távolítani.

A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tévhitekről elmondta: az egyik ilyen, hogy a globális felmelegedés miatt több lesz a kullancs. Az infektológus szerint viszont a kullancsok számát a nagyvadállomány befolyásolja. Magyarországon az utóbbi években körülbelül tízszeresére, néhány vadpopuláció pedig nyolcvanszorosára emelkedett, így emiatt lehetséges, hogy valóban emelkedett a kullancsok száma, de semmiképpen sem a globális felmelegedés miatt. A másik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok felmásznak a fákra. Valójában viszont 60-80 centiméternél magasabbra nem mennek fel.

Magyarországon a kullancsok kétféle betegséget terjesztenek. Az egyik a Lyme-kór, míg a másik a kullancsenchephallitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Vélhetően a védőoltás elterjedésének köszönhetően az utóbbi időben Magyarországon az agyvelőgyulladás előfordulása csökkent.

A fentiekről az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) munkatársai, Zöldi Viktor biológus és Lakos András infektológus beszéltek sajtótájékoztatón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.