Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 06. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Küzdenek a magyarországi kastélyszállók

Küzdenek a magyarországi kastélyszállók

Magyarországon a kastélyszállókat a hotelpiaci átlagnál jobban megviselte a válság, noha Nyugat-Európában ez a szegmens kifejezetten jól teljesített az elmúlt években.

A hazai kastélyhotelek más-más stratégiával próbálják megtalálni a vendégkörüket: van, amelyik a wellness részlegének fejlesztésével próbál kitűnni – írja a Világgazdaság.

Míg Nyugat-Európában a szállodaiparon belül a kastélyszállók teljesítményét alig érintette a válság, addig Magyarországon a hotelpiaci átlagnál jobban megviselték az ágazatot a nehéz gazdasági körülmények – hangzott el az európai kastélyszállókat képviselő Historic Hotels of Europe és a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége által a napokban megtartott konferencián.

„Nagy átlagban valamelyest talán csökkent a hazai kastélyszállók foglaltsága és árbevétele a tavalyi évhez képest, ennél pontosabbat azonban nehéz mondani, mert közös statisztikát még nem vezetünk. Annyi rálátásunk van, hogy tudjuk azt, hogy van olyan tagunk ahol emelkedett, és van ahol csökkent a foglaltság. Így a két adat nagyjából kiegyenlíti egymást.” – mondta a Világgazdaságnak Bartha Sándor, a jelenleg 10 tagot számláló hazai szövetség elnöke.

Közlése szerint itthon az ilyen típusú hotelek foglaltsága helyenként kisebb a hagyományos társaikénál, országos átlagban nézve ötven százaléknál alacsonyabb kihasználtsággal működnek, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány a 85 százalékot is elérheti. A szövetség vezetője szerint a hazai kastélyszállodák kedvezőtlenebb helyzetben vannak a nyugat-európai társaiknál.

„Míg hazánkban a szállodapiacnak ez a szegmense alig tíz évvel ezelőtt kezdett kibontakozni, addig a nyugati országokban már több évtizedes múltja van, kialakult a kultúrája és stabil, visszatérő, magas jövedelmű vendégkörrel rendelkezik. Magyarországon ez a réteg jóval szűkebb. ” Véleménye szerint további versenyhátrányt jelent a szálláshelyek magas áfája – a kedvezményes 18 százalékos kulcs is az egyik legjelentősebb Európában. A belföldi keresletnek pedig az Üdülési Csekk folyamatban lévő kivonása és a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetése közötti átmeneti állapot sem tesz jót. A kastélyturizmus élénkítése érdekében a szövetség egy többféle kedvezményre jogosító, úgynevezett KastélyKártyát vezetett be a közelmúltban, amelyet a tagszállodákban és szövetség weboldalán keresztül lehet megvásárolni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni