Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lakásokba költözhetnek a szenvedélybetegek

Lakásokba költözhetnek a szenvedélybetegek

Jövő januártól már nem működhetnek olyan tömegintézmények, amelyekben több száz szenvedélybeteget, pszichiátriai beteget vagy fogyatékkal élőket gondoznak. Az intézményi ellátás helyett bevezetik a támogatott lakhatást, amelynek lényege, hogy a betegek önálló lakásokban, illetve kis létszámú lakásotthonokban élnek majd, ahol az őket segítő szakemberek célja az érintettek önálló életvitelének újbóli megteremtése lesz. Hat ilyen intézmény kiváltása már megkezdődött – írja a Magyar Nemzet.

A szociális törvény értelmében a bentlakásos intézményi ellátás ez év végéig, 2014. december 31-ig működtethető lakóotthoni formában, 2015. január elsejétől valamennyi szenvedélybeteg rehabilitációs célú lakóotthonának át kell alakulnia támogatott lakhatássá. Ennek érdekében 2013. január 1-jét követően szenvedélybetegek intézményi ellátása céljából új férőhelyeket csak a támogatott lakhatás feltételeinek megfelelő lakásban, illetve házban lehet létrehozni, a nagy tömegintézményekben nem – tudta meg a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A támogatott lakhatás lényege, hogy az új forma a jelenlegi, intézményi ellátásnál hangsúlyosabban törekszik a szenvedélybetegek, a fogyatékkal élők és a pszichiátriai betegek társadalomba való visszavezetésére, az önálló életvitel elősegítésére. Ennek egyik eszközeként megkezdődött az intézmények kiváltása, amelynek lényege, hogy az érintettek kisebb lakásokban, házakban élnek majd, lakóhelyüktől elkülönül a munkahelyük, az önálló életvitel megteremtésében pedig szakemberek segítik őket.

A jelenleg futó TIOP-3.4.1.A-11/1 elnevezésű, a bentlakásos intézmények kiváltására irányuló pályázat keretében hat intézmény kiváltása kezdődhet el megközelítőleg hatmilliárd forintos támogatással. A pályázatra 50 férőhelyesnél nagyobb, ápolást-gondozást nyújtó intézmények jelentkezhettek.

Az Emmi a változtatások szükségességét úgy indokolja, hogy a jelenlegi nagy létszámú intézmények sok esetben a település szélén, rosszabb esetben az országhatáron, korszerűtlen épületekben működnek. Mint írják, ezen intézményekben is nagy erőfeszítéseket tesznek az ellátott személyek társadalmi integrációjának megteremtéséért, ám az épület területi elhelyezkedéséből adódó korlátokat nem tudják leküzdeni. Egy több száz fős intézmény esetében fennáll a veszélye annak, hogy nem alkalmas az egyéni képességekre és szükségletekre alapozott, személyre szabott szolgáltatás nyújtására.

Az intézmények kiváltásának célja, hogy a nagy létszámú ápoló-gondozó intézmények helyett a fogyatékkal élők, a pszichiátriai és a szenvedélybetegek kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált lakásokban, házakban éljenek. A szociális törvény a kiváltás során olyan lakások, házak kialakítását támogatja, amelyekben legfeljebb hat–tizenkét fő él együtt, illetve olyan, maximum 50 fő elhelyezésére alkalmas épületegyüttesek kialakítását segíti elő, ahol egy lakásban maximum két fő élhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: