Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2020. Október 06. 16:12, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata, fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lakiteleken termet neveztek el dr. Balipap Ferencről

Lakiteleken termet neveztek el dr. Balipap Ferencről

Nagy érdeklődés mellett adták át a Nemzeti Művelődési Intézet székházát Lakiteleken.

Október 3-án nagy érdeklődés mellett; kulturális szakpolitikusok, országgyűlési képviselők, megyei és települési vezetők, valamint a közművelődési szakma jeles képviselőinek jelenlétében adták át a Nemzeti Művelődési Intézet székházát Lakiteleken.

Az épület közösségi termeit a közművelődési szakma kiemelkedő képviselőiről; Dr. Balipap Ferencről, Beke Pálról és Kígyós Sándorról nevezték el.

Az ott elhelyezett táblán a következő sorok olvashatóak:
"Balipap Ferenc Terem
(1948-2013)

A hazai közművelődés kiemelkedő személyisége, aki példaértékű életútjával, szakpolitikai, szépirodalmi írásaival a helyi közösségek megerősítését, a nemzet felemelkedését szolgálta. Mindennapi gyakorlatba ültetett szakmai tapasztalaival példát és utat mutatott a közművelődési intézményvezetőknek, valamint a civil szervezetek vezetőinek.

Jelentős szakmai újítása volt, hogy az intézményében megjelent a helybéli emberek mindennapi életéhez szükséges ismeretek átadásának fóruma, a hétköznapi élet kultúrája és a munkahelyek világa. Csatlakozott az ún. "Nyitott Ház" kísérlethez, azokhoz a művelődési otthonokhoz és szakemberekhez, akik azt gondolták, hogy az emberek közös művelődésére, a közös tudás megszerzésére kell helyezni a hangsúlyt.

Díjai:
Bessenyei György - díj
Gyulaj község díszpolgára
Dombóvár Város Elismerő Díszjelvény

Emlékét szülőhelyén, a Tolna megyei Gyulajon, a róla elnevezett közösségi ház őrzi az utókornak"

Köztudott, hogy a népművelő, szociológus néhai Balipap Ferenc 1977-92. között a dombóvári Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója volt, később a Magyar Művelődési Intézet Dél-Dunántúli Közösségszolgálatának vezetője, majd 2001-2004. között a Magyar Művelődési Intézet általános igazgatóhelyetteseként dolgozott.
Városunk művelődési háza irányítása alatt került be a közművelődési szakma vérkeringésébe és lett országos hírű. Számtalan neves szakember fordult meg akkoriban rendszeresen Dombóváron, ahogy azon két ismert kollégája is, akikről szintén termet neveztek el Lakiteleken.

Dr. Balipap Ferenc emlékezetét városunk is tisztelettel őrzi és ápolja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 08:26, szerda | Helyi

Dombóvár több utcájában kezdődnek útfelújítási munkálatok

Október utolsó hetében megkezdődnek a város több pontján az útfelújítási munkálatok.

2020. Október 20. 09:50, kedd | Helyi

Második helyen végzett a dombóvári csapat a 84 km-es futóversenyen

A Futóegerek csapata szombaton csatlakozott a Rókaűzőkhöz. Négy fős csapatban vállalták be a 84 kilométert, 1500 méteres szinttel nehezítve még a távot.

2020. Október 19. 08:34, hétfő | Helyi

Felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét

Október 18-án ünnepélyes keretek között felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét.

2020. Október 17. 20:51, szombat | Helyi

Megújultak a városi civil- és sportszervezetekkel való együttműködés keretei

2020. október 1-től a Civil Fórum helyett a Dombóvári Civil Szövetség működik, a sportszervezetek számára pedig a Dombóvári Sportszövetség biztosít lehetőséget az együttműködésre és érdekeik közös kifejezésére.