Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Április 28. 15:17, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Légkompresszorok alkalmazása hobbi célokra

Légkompresszorok alkalmazása hobbi célokra

Habár a légkompresszorok kínálata mára abszolút kétpólusúvá vált, jól elkülöníthető, hogy az egyes típusok mely területeken alkalmazhatók hatékonyan.

Ilyen szempontból az ipari és a hobbi célok különülnek el a legélesebben és természetesen nem véletlenül.

Kétarcú kínálat

A kompresszorok piaca az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment át. Ez nagyban köszönhető a különféle gyártói innovációknak és annak, hogy láthatóan sikerült megtalálni a felhasználói igények kulcsát. Korábban számos különböző struktúrával és működési elvvel üzemelő légkompresszor bukkant fel a piacon, mára azonban eljutottunk egy ideális egyensúlyi állapothoz. Ez nem jelent mást, mint hogy a kereskedők polcain csupán két nagyobb termékcsalád található meg, melyek azonban így is képesek lefedni minden jelentősebb felhasználói igényt. A korábbi évek tendenciáihoz mérten ez pedig nem semmi.

A légkompresszor kínálat mára tehát két része osztódott, a dugattyús- és a csavarkompresszorok szegmensére. Az elnevezés lényegében két különböző fajta és eltérő képességű működési elvet takar, melyek külön-külön is megállják helyüket a nekik kijelölt területeken. A dugattyús légkompresszorok értelemszerűen dugattyúk segítségével végzik a levegő sűrítését. A csavarkompresszorok esetén ugyanezért két precízen elhelyezett, ellentétesen forgó csavar felel. A működési elv pedig nagyban befolyásolja a teljesítményt is, ezzel pedig közvetve az ideális alkalmazási területeket is.

A gázsűrítés teljesítménye

Egy légkompresszor működését meghatározó elv tehát szoros kapcsolatban áll azzal, hogy az eszköz milyen teljesítményre képes. A kínálat éles elkülönülése pedig lényegében e két faktor okán ment végbe. Vegyük górcső alá először a dugattyús kompresszorokat. A levegő sűrítését esetükben egy vagy két dugattyú végzi. Ez a fajta működés azonban erős hevülés indukál, így ezek a légkompresszorok szakaszos működésre és így egyszerre kevesebb levegő előállítására képesek. Épp ezért elsősorban a hobbifelhasználók számára jelentenek ideális megoldást.
A csavarkompresszorok a már említett, ellentétesen forgó csavarokkal való működés és gázsűrítést alkalmazza. Ezek az eszközök jóval masszívabb terhelést is elbírnak. Folyamatos, nagy teljesítményű működésre képesek, jelentős mennyiségű sűrített levegőt létrehozva és szállítva. Ezek az attribútumok pedig az ipari felhasználók számára nélkülözhetetlenek. Épp ezért ezek az eszközök ezen a területen alkalmazhatók a leghatékonyabban. Ettől függetlenül persze kár lenne leírni a dugattyúval működő légkompresszorokat.

Gazdaságos megoldás magánhasználatra

A dugattyús légkompresszorok teljesítményükből fakadóan tehát leginkább barkács- és hobbi célokat képesek kiszolgálni. Hiba lenne azonban emiatt úgy tekinteni rájuk, mint megbízhatatlan, gyenge teljesítményű gázsűrítőkre. A helyükön kezelve az alkalmazhatóságukat nagyon is gazdaságos és költséghatékony megoldást jelentenek. Karbantartási és szerviz igényük minimális és kedvező áron megoldható. Erre odafigyelve hosszú évekre megőrizhetjük teljesítményüket.

Legyen szó akár tisztítási munkákról, festésről vagy épp levegővel töltött tárgyak felfújásáról, egy kisebb teljesítményű légkompresszor ideális társ lehet a ház körüli mindennapokban. Így, ha ilyen célokra keresünk eszközt, a kétpólusú kínálat olcsóbbik végén érdemes keresgélnünk. Ha jól mérjük fel igényeinket, költséghatékony megoldással elégíthetjük ki sűrített levegő igényünket.

Címkék: légkompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat