Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 07. 13:11, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Létezik a da Vinci-kód: rejtett képek a Mona Lisán

Létezik a da Vinci-kód: rejtett képek a Mona Lisán

Rejtett állatképeket lelt Leonardo da Vinci Mona Lisáján egy olasz festő, legalábbis ezt állítja.

Ron Piccirillo egy oroszlán, egy majom és egy bivaly fejét véli látni, továbbá "észrevett" egy krokodilt vagy kígyót is. Az alakzatok azután rajzolódtak ki, hogy a festményt elfektette a bal oldalára. Nem először vannak ilyen "látomásai": felfedezett más reneszánsz festők, Tiziano, Raffaello alkotásain is rejtett képeket.

A 37 éves férfi szerint az oroszlán feje Mona Lisáé felett van a levegőben. Úgy véli, hogy az egész festmény jelentését át kell értékelni, szerinte az az irigységről szól. Állati felfedezése után izgatottan lapozgatta da Vinci naplóit, és két hónapnyi kutakodás-fejtegetés után arra jutott, hogy a mű irigység jelképe.

"Elképesztő, mivel mindenki azt hitte, hogy da Vinci sosem írt a Mona Lisáról, ám úgy tűnik, hogy mégis" - idézte Piccirillót a The Daily Telegraph című brit lap. A Mona Lisa - avagy Gioconda - című festménnyel Leonardo 1519 körül készült el. Azóta is végtelen találgatások tárgya.

Piccirillo felfedezését feltehetően hevesen vitatják majd a műelemzők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.