Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2012. Január 23. 15:40, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Levették a férfi arcát, karjait és lábát

Levették a férfi arcát, karjait és lábát

A világ első hármas végtagátültetését hajtották végre Törökországban: egy 34 éves férfi két karját és egyik lábát pótolták.

A Földközi-tenger partján fekvő Antalya város Akdeniz egyetemi kórházában ugyanannak a donornak, egy 19 éves férfinek az arcát ültették át egy másik páciensre. Ez volt az első törökországi arcátültetés.

A két szombati műtét után Israfil Kurtcephe, az egyetemi kórház rektora elmondta, hogy első ízben végezték két kar és egy láb átültetését ugyanazon páciens esetében.

Mindkét pácienst az intenzív osztályon ápolják, és „jól vannak”. „Tíz-tizenöt napos válságos időszak előtt állunk mindkét műtét esetében, de ha túl leszünk ezen az időszakon, történelmet fogunk írni” – hangoztatta Ömer Özkan, a műtéteket végző 25 fős orvos csoport vezetője.

A teljes arcátültetés mintegy kilenc, a végtagátültetés pedig tizenkét órát tartott.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a 34 éves Atilla Kavdir tizenegy éves korában veszítette el a végtagjait, amikor galambokat kergetve egy vasrúddal hozzáért egy vezetékhez, és áramütést szenvedett. A másik páciens, egy kamasz arca még csecsemőkorában égett meg, amikor kigyulladt a házuk.

A világ első kettős karátültetését Németországban végezték el 2008-ban, míg az első kettős lábátültetési műtétet Spanyolországban hajtották végre 2011 júliusában.

Eddig tucatnyi arcátültetést hajtottak végre világszerte. Az elsőt 2005 novemberében, a páciens egy francia nő volt, akinek az arcát megmarta egy kutya.

Címkék: műtét, törökország

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 07:00, vasárnap | Belföld

Tisztifőorvos: minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét

Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - mondta az országos tisztifőorvos szombaton.

2021. Február 28. 06:00, vasárnap | Belföld

Szlávik: mindent meg kell tenni azért, hogy minél többen megkapják legalább az első oltást

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is

2021. Február 28. 05:00, vasárnap | Belföld

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek - olvasható a kormány honlapján szombaton közzétett közleményből.

2021. Február 27. 17:16, szombat | Belföld

Mélypontra kerültek az albérletárak

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.