Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 22. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Listára vették, de nem engedélyezték az abortusztablettát

Listára vették, de nem engedélyezték az abortusztablettát

A GYEMSZI-OGYI május 17-én regisztrálta az úgynevezett abortusztablettát.

Ez elkerülhetetlen EU-tagállami kötelezettség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor hangsúlyozza, az abortusszal kapcsolatos hazai szabályozás nem változott – a szer használatát pedig még nem engedélyezik, a vélt kockázatok miatt.

A gyógyszerkészítmény engedélyezésére 2009 őszén indított uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi regisztrációs eljárásában került sor, mely 14 európai államban (Svédország -referens tagállam-, Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Hollandia, Norvégia, Románia, Szlovákia) egyszerre zajlott.

Ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) több félreértést kíván eloszlatni. Elsőként le kell szögezni, hogy az abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik. A regisztráció ugyan egy elkerülhetetlen nemzetközi törvényi kötelezettség, de az engedélyezési folyamatnak csak egyik része, ugyanis – az engedélyezési szakasz újabb szükségszerű fejezeteként – a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg intézmények által történő alkalmazása, beszerzése még nyitott, azaz lezáratlan kérdés.

A szer alkalmazásával összefüggő kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentése érdekében a gyógyszer rendelhetőségét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) eddig is a legszigorúbb feltételekhez kötötte, amely kizárólag intézeti körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé. A dokumentum arra is kitér, hogy a szer rendelése és alkalmazása csak a mindenkor hatályos hazai jogszabályokkal és szakmai szabályokkal összhangban történhet.

Mivel azonban az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai jelenleg is vita tárgyát képezik, az eljárás engedélyezése nem történik meg, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő bevezetése sem – olvasható az EMMI közleményében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére