Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 05. 12:46, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Little Miss: rút a szépségverseny, ha gyermekek között zajlik

Little Miss: rút a szépségverseny, ha gyermekek között zajlik

Az igazság pőre. Fotó: Kallos Bea

Kallos Bea Little Miss című kiállítása a hamis illúziók egyik leginkább visszatetsző forrását, a gyermekszépségversenyek talmi és morálisan kétséges világát mutatja be a fotóriport eszközével. Érzékenyen, okosan, kíméletlenül.

Semmi sincs a gyermekszépségversenyek világában, ami ne adna okot a szomorúságra. A remények számító kiporciózása és a szülői revánsvágy rettenetes és unalmas dramaturgiája nem hat jótékonyan a képzeletre, és nem hív értelmes párbeszédre. Méretarányosan zsugorított, romlott felnőttlelkeket cipelnek hamvas gyerektestek: ennek a morális dögtemetőnek a létezésére még az sem mentség, ha esetleg valamiféle hamis versenyszellemtől vagy egyéb homályos késztetésből maguk a gyerekek óhajtanak színpadra tipegni bikiniben vagy tűrni a sminkeléssel és a hajbelövéssel eltelő órák unalmát. Erre a morális felhorgadásra itt, Kallos Bea Little Miss című kiállítása kapcsán elsősorban azért is van szükség, mert esetleg akad majd olyan néző, aki valamiféle árnyaltságot és megértést kérne számon a fiatal alkotótól, a téma rejtve maradt aspektusainak – netán valamiféle pozitívumnak – a megmutatását. Erről azonban nincs, mert nem is lehet szó. Kallos nem tesz mást – és ez éppen elég –, mint hogy kamerájával elmerül ebben a voltaképpen középkori módon karneváli forgatagban, és elsősorban arra a viszonyra koncentrál, ami a látszólagos főszereplők (a gyerekek) és az elbeszélés valódi alakítói (a szülők) között jön létre ebben a nagyon művi és nagyon gagyi környezetben. Kamerája nem ítél, de kíméletlenül alkot véleményt pusztán a rámutatással.

Kallos rokonszenve a gyermekeké: megmutatja a magányukat és a kiszolgáltatottságukat. Egy-egy fotót elnézve nehéz megspórolni a hangzatos kijelentést: embervásár folyik ezeken a rendezvényeken. Az egyik fotón az anyuka szinte úgy simogatja-tapogatja a kislányát, mintha mázsálás előtt álló lábasjószág lenne. Nem hat a felfedezés erejével, de a képek többsége inkább a felnőtt kísérők kisszerű igyekvéséről, mint magukról a porondra állított apróságokról szól. A földön heverő bevásárlószatyrok, a kínai piacon vásárolt elegancia és valamiféle általános elvásottság néz ránk a képekről: a gyerekeiket felkészítő szülők minden, a szebb élet és az általuk elképzelt minőség kellékét gyerekeikre erőltetik. A nagy igyekezet vége persze nem lehet más, mint valamiféle eleve virtuálisan létező valóság utánzata.

A maga képére

Fotó: Kallos Bea

A gyermekszépségversenyek világa önálló univerzum, ami átalakítja a benne létezőket. A legszomorúbbak éppen ezért azok a képek, ahol a gyerekek arcvonásait, gesztusait már láthatóan ennek a mesterséges világnak a törvényszerűségei gyalulják egyformára: üres vagy egymást kritikusan méregető tekintetek, lebiggyedő ajkak és persze könnyek. És ne legyen illúziónk: a Magyarországon zajló nemzetközi gyerekszépségverseny semmivel sem emelkedettebb vagy igényesebb, mint a bulgáriai, ahol Kallos szintén fotózott. A giccsé aljasított folklór és az ártatlanságot nyilvánosan meggyalázó versenyszámok prosztósága valódi globális termékké avatja ezeket a rettenetes seregszemléket.

(Kallos Bea: Little Miss. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház. Megtekinthető szeptember 1-ig.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során