Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 25. 13:52, kedd | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Élménytábor a Balaton-felvidéken

Élménytábor a Balaton-felvidéken

A Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. a Belvárosi Általános Iskolával karöltve pályázatot készített iskolai gyermekprogram támogatására.

A nyertes pályázatnak köszönhetően az iskola hatodik évfolyamos tanulói (4 osztály) és a kísérő pedagógusok szeptember 12-től 14-ig élménytáborban vehettek részt a Balaton északi partján. E táj természeti, geológiai adottságaival, történelmi és irodalmi emlékhelyeivel lenyűgözte a tanulókat. Az erdei iskolai program szakmai vezetője Somfalvi Józsefné volt.

Kirándulásunk kezdetén a déli parton – iránytű és tájoló segítségével – „bemértük”, hogy merre utazunk a következő három napban. Keszthelyen a Balaton Múzeumban – 2011-ben az év múzeuma - megismerhettük a tó kialakulását, állat- és növényvilágát. A balatoni halak akváriuma mellett a kiállításon megtekinthettük a tavat övező domb-és hegyvidék erődítményeit, valamint az utóbbi fél évszázad fürdőkultúráját is tanulmányozhattuk. A 101 helyiségből álló Festetics kastély gyönyörű termeivel, könyvtárával bámulatba ejtette érdeklődő látogatóit. A Hintómúzeumban a 18-19. századi főúri életformához kötődő kocsikat, hintókat és lovas szánokat szemlélhettük meg. A szökőkút előtt csoportképeket készítettünk háttérben a barokk kastéllyal. Első nap a Szent György-hegyi túrán "teszteltük" a kitartásunkat, fizikai erőnlétünket. Mindannyian jelesre vizsgáztunk, testközelből csodálhattuk a bazaltorgonákat, s távcsöveken "keresztül" a tanúhegyeket. Nem volt azonban "szerencsénk" a Szigligeti várral, ugyanis felemelkedve a magaslatra zárva találtuk a nemrégiben helyreállított romot. Este mindenkinek jólesett a pálkövei táborban feltálalt vacsora; majd a szobákat elfoglalva újból erőre kaptunk.
A szerdai harmincfokos meleg után csütörtökön esőre, hidegre ébredtünk. A salföldi majorságban az ősmagyar állatok behúzódtak éjjeli szálláshelyükre. Kékkúton megtöltöttük flakonjainkat Theodora forrásvízzel, majd a kővágóörsi kőtengernél álltunk meg, amely úgy jött létre, hogy a fehér homokot vulkanikus hévizek szilárdították a Pannon- tenger visszahúzódásakor. Délután megcsodálhattuk a páratlan geológiai csodát, a Hegyestűt. A vulkáni lávakitörés végigcsorgott a kúp oldalán, a bennrekedt bazalt körül lekoptak a kövek az idők folyamán, így ma a szorosan egymáshoz simuló orgonasípok adják a kúp formáját.
Pénteken az örvényesi vízimalomban a molnár begyújtott a tiszteletünkre. Működésbe hozta a malmot, melynek fakerekét a Pécsely-patak kis vízesése mozgatja. A tihanyi visszhang kipróbálása után utunkat az Apátságban folytattuk, I. András sírjánál megálltunk csendben, majd az alapítólevél másolatát tanulmányoztuk. Kirándulásunk végén irodalmi sétát tettünk Balatonfüreden a Jókai Emlékmúzeumban. A Tagore sétányon kis szabadidőt kaptak a gyerekek.
Az utazótáskánkban hazafelé már nemcsak ruhák, hanem sok-sok élmény és új ismeret lapult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.