Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2024. Január 27. 08:49, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Londoni befektetői felmérés: derűlátóbb a globális üzleti szektor

Derűlátóbb módon ítélik meg a világgazdasági növekedés kilátásait a globális vállalati szektor szereplői, mint az elmúlt év végén, továbbra is aggasztónak tartják ugyanakkor a geopolitikai kockázatokat

- áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics pénteken ismertetett első negyedévi globális befektetői felmérésében.

A ház 110 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat eredményei szerint a tavalyi utolsó negyedév elején mért szintről 14 százalékponttal 60 százalékra emelkedett azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek a közel-keleti konfliktust, a kínai-tajvani viszonyt vagy a NATO és Oroszország szembenállását tartják a világgazdaságot terhelő legfőbb kockázati tényezőnek rövid távon.

A globális vállalati szektor tagjainak 43 százaléka nagyon jelentős rövid távú kockázatnak nevezte a közel-keleti fejleményeket, mindenekelőtt Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúját, de a válaszadók ugyanilyen arányban tartják igen komoly világgazdasági rizikónak a kínai-tajvani konfliktust.

A globális üzleti szektor szereplőinek 70 százaléka középtávra, a következő öt év távlatában is a geopolitikai fejleményeket nevezte a legfőbb világgazdasági kockázatnak. Az előző negyedévben 62 százalék volt az így vélekedők aránya.

Az Oxford Economics felmérése szerint a világgazdasági szereplők aggodalomforrásai között immár megjelent a novemberi amerikai elnökválasztás is: a válaszadók kétötöde a legfőbb kockázati tényezők közé sorolta azt a lehetőséget, hogy ismét Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke ugyanakkor a három hónappal ezelőttihez képest 0,5 százalékponttal 2,3 százalékra javult.

A vállalati szektor 2025-ben - a várakozások középértékét tekintve - 2,6 százalékos világgazdasági növekedésre számít.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 45 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedést tart valószínűnek az idén.

Az Oxford Economics felmérése szerint ugyanakkor az üzleti vállalkozások mindössze 7 százaléka tart attól, hogy a világgazdaság az idén recesszióba süllyed; három hónappal ezelőtt még 18 százalék volt a globális visszaeséssel számoló válaszadók aránya.

A ház friss felmérésébe bevont üzleti szereplők nem egészen 1 százaléka lát esélyt a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért recesszióhoz hasonló mértékű idei világgazdasági zuhanásra.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.