Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 05. 18:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Az OLAF-nak (Európai Csalás Elleni Hivatal) egy magyar cégeket érintő csalássorozatról szóló jelentése alapján indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség - erősítette meg az ügyészség csütörtökön az MTI-nek.

Szerdán a 24.hu hírportál egy a birtokukba jutott OLAF-vizsgálat zárójelentése alapján írt egy csalássorozatról. A cikk szerint az OLAF névtelen bejelentés nyomán 2015 őszén kezdett nyomozni két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. (későbbi nevén Infokom Innovátor) ügyében. A két cég a versenyképességet innovációval elősegítő operatív programra pályázott.

Azt írták: a rövid összefoglaló szerint a csalás szereplői alvállalkozói szerződések segítségével mesterségesen feltornázták a költségeket, s eltitkolták, hogy a végső beszállító cégek kapcsolatban állnak egymással, valamint kamuirodákat hoztak létre, hogy így szerezzenek uniós támogatást. A több mint kéttucat cégből szőtt hálózatba magyar, szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek. A jelentésben "durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel" - írta a 24.hu.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügy kapcsán az "OLAF ajánlásai esetén mindig követett gyakorlatnak megfelelően" január 9-én nyomozást rendeltek el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás teljesítésével a főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes főosztályát bízta meg.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik - írta az ügyészség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.