Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2021. Május 20. 17:06, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Már minden harmadik embert beoltottak legalább egyszer Horvátországban

Már minden harmadik embert beoltottak legalább egyszer Horvátországban

Horvátországban a koronavírus ellen legalább egyszer már minden harmadik embert beoltottak, ami a népességnek 27, a felnőtt lakosságnak pedig 33 százaléka - közölte csütörtökön az ország közegészségügyi intézete (HZJZ).

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatóhelyettese elmondta: ezek biztató adatok, és derűlátásra adnak okot. Az oltások a tervek szerint haladnak, és június végéig sikerülhet beoltani a felnőtt lakosság több mint felét - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ez nagyon jó hír, főleg a turizmus számára.

A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 109 161-en kaptak védőoltást, közülük 341 008-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Az elmúlt napon 695 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 352 692-t. Az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében 36-an haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7828-ra emelkedett. Kórházban 1416 beteget ápolnak, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 358 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4345-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 363-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 586 394-en kaptak, közülük 306 052-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 34, illetve 17,7 százaléka.

A szlovén kormány szerda esti döntése szerint szombattól megszűnnek a határellenőrzési pontok Magyarországgal. Korábban Ausztriával és Olaszországgal már minden határellenőrzést eltöröltek, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Ljubljana egy ponttal kibővítette azt a rendeletét is, amely szerint karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba. Így azok, akik csak egy oltással rendelkeznek, de nyolc hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, szintén korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Két oltás esetében a Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVacénak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.