Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 28. 19:30, hétfő | Helyi
Forrás: a dombovar.hu Hírcentruma, hírszerkesztőnk

Már nem lehet közöttünk Dombóvár legidősebb asszonya

Már nem lehet közöttünk Dombóvár legidősebb asszonya

Elhunyt Dombóvár, Tolna megye, s egyes források szerint Dél-Dunántúl legidősebb asszonya. Lenti Józsefné 105 évet élt – írja a Dombóvár Hírcentrum. A helyi média képviseletében talán mi találkoztunk vele utoljára.

A matuzsálemi kort megélt Rozika nénit évek óta a legidősebb dombóvári lakosként tartottuk számon, karácsonykor ünnepelte volna 106. születésnapját. Néhány éve romlott meg az egészsége, amikor egy baleset folytán tolószékbe kényszerült, azóta az Egyesített Szociális Intézmény Platán Otthonában ápolták. Családtagjai rendszeresen látogatták, unokái, dédunokái szeretettel vették körül. Legutóbb tavaly karácsonykor látogatta meg a helyi média, akkor azt nyilatkozta, hogy hiányzik neki a kerti munka, szeretett kertészkedni, dolgozni. Nemrégiben ápolói arról szóltak, hogy a legidősebb lakóként a legkevesebb gyógyszert szedi, és sok, nála 20-30 évvel fiatalabb ellátottnál élesebb a gondolkodása, és jobb az egészsége – olvasható a dombovar.hu/hircentrum oldalon a november 24-én elhunyt Rózsika néniről.

Helyi híreink szerkesztője tavaly karácsonykor nem lehetett ott az idős hölgy köszöntésénél. Legutóbb viszont - valószínűleg a dombóvári média képviseletében utolsóként - akkor találkozott „dédikével”, amikor idén március 2-án azért kereste fel a Platán Otthont, hogy az ottani kilencven felettiek „klubjáról” írjon. Ekkor készítette cikkünk hívóképét is. A március 3-án a portálunkra került hír Rózsika nénit érintő része így szólt:

Jól érzik magukat új otthonukban a Szabadság utcai idősgondozó „nagyonszépkorú” lakói. Hárman közülük elmúltak kilencven, egyikük pedig nemrég már a 106. évébe lépett. Ők a jelenlegi formájában 1999 óta működő intézmény falai között valaha lakott legidősebb emberek. Hogy vajon mi a hosszú élet receptje? Ilyennel nem szolgálhatunk, de legalábbis ötletet kaphat az, aki elolvassa írásunkat.

A Platán Otthonban tett látogatásunk apropója az volt, hogy a város polgármestere nemrég nyújtotta át azokat az emléklapokat, amelyekkel az intézményben lakó három idős nénit köszöntötte kilencvenedik születésnapjuk alkalmából a miniszterelnök. Minket főként az érdekelt, hogyan érzik magukat itt az idősek, és mit tesznek azért az otthon munkatársai, hogy újabb és újabb tartalmas évekkel toldják meg életüket.

A lakók között korban a prímet a Dél-Dunántúl legidősebb embere, Lenti Józsefné, Rózsika néni viszi. 1905. december 21-én született, és egyben a „korelnökség” tagjai közül ő él a legrégebb óta az otthonban. Dombóvári családja köréből 2003-ban költözött az intézménybe. Dédi – ahogy szólítják – a régmúlt eseményeire kitűnően emlékszik, míg a napjaink történései nem igen ragadnak meg a memóriájában. Egyébként jól van és jó kedélyű, csak néha gyötri fejfájás. Viszont a munkavágy élteti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.