Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 13. 11:22, szombat | Belföld
Forrás: mti

Már októberben is sokan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést

Már októberben is sokan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést

Csak októberben már 21 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxidos esethez, és tizenegyen szenvedtek mérgezést

- mondta el Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A szóvivőt annak kapcsán kérdezték, hogy október 15-én, hétfőn kezdődik a fűtési szezon. Ilyenkor gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt.

Mukics Dániel megjegyezte, nem csak a fűtési szezonra jellemző a probléma, hiszen a vízmelegítő is veszélyforrást jelent.

Elmondta: a szén-monoxid a vér oxigénszállító képességét rontja. A legnagyobb probléma, hogy tünetei - fejfájás, émelygés, hányinger - miatt az ember nem feltétlenül gondol mérgezésre. Ezért is fontos, hogy legyen a házban olyan eszköz, amely érzékeli a veszélyes szén-monoxid szintet. Ha az érzékelő megszólal, azonnal el kell zárni a fűtőeszközt, ki kell szellőztetni, szabad levegőre menni és hívni a 112-őt. Ha valaki elvesztette az eszméletét, őt is ki kell vinni a szabad levegőre.

A katasztrófavédelem honlapján a megfelelő és a nem megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája is megtalálható, a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok oldalon - mondta az M1-en az OKF szóvivője.

Mukics Dániel az MTI-nek az elhangzottakat azzal egészítette ki: a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében azt javasolja, hogy mindenki tisztítsa ki a fűtőeszközöket, éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Emellett fontos gondoskodni a szellőztetésről, az új típusú nyílászárókba ajánlott beszereltetni szellőzőt - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során