Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 19. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Maradhat tisztségében Dombóvár polgármestere

Maradhat tisztségében Dombóvár polgármestere

A Pécsi Ítélőtábla szerint nincs lehetőség az összeférhetetlenség kimondására Szabó Loránd független dombóvári polgármester ügyében - közölte az ítélőtábla szóvivője kedden az MTI-vel.

A táblabíróság keddi, jogerős végzésével helybenhagyta a Szekszárdi Törvényszék korábbi, elsőfokú végzését - írta közleményében Tóth Sándor. Emlékeztetett: a törvényszék augusztus 22-én elutasította a Tolna Megyei Kormányhivatalnak az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kérelmét.

A kormányhivatal azt követően fordult a törvényszékhez, hogy Szabó Lorándot a Kúria januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára. Az ítélet nyomán az összeférhetetlenséget a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület időközben kimondta, a határozatot azonban a Szekszárdi Törvényszék eljárási hiba miatt megsemmisítette.
Az ítélőtábla indoklása szerint "a büntetőügyében előzetes mentesítésben részesült polgármester nem köteles számot adni korábbi elítéléséről, így esetében az önkormányzatokról szóló 1990-es LXV. törvény alapján összeférhetetlenség kimondására sincs lehetőség" - írta a szóvivő.
Kitért arra, hogy az önkormányzati törvény nem követel meg más jogszabályokban ismert feddhetetlenséget, Szabó Loránd ezért nem volt köteles a büntetőügyéről tájékoztatni a képviselő-testületet, a helyi választási bizottságot és a kormányhivatalt sem.
A 2002-ben az MSZP, az SZDSZ, a Centrum és a Szövetség Dombóvárért támogatásával polgármesterré választott, 2010-től független Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben követte el a bűncselekményt: képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a dombóvári önkormányzat összesen 211 millió forintot utaljon át a részben önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek, illetve a Kapos Innovációs és Transzferközpont Kht.-nak pályázati önerő igazolására. A pénzt a cégek később visszautalták, így nem érte kár az önkormányzatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.