Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megállapodás születhet a GMO-k termesztésének tiltásáról

Megállapodás születhet a GMO-k termesztésének tiltásáról

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak arról a javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megtilthassák a területükön a génmódosított szervezetek termesztését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a környezetvédelmi tanács ülésén arra szólította fel a többi tagállamot, mondjanak igent a tervezetre annak érdekében, hogy mielőbb egyezségre jussanak az ügyben.

Kardeván Endre felhívta a figyelmet arra, ha nem születnek megfelelő lépések, akkor politikailag tarthatatlanná válik az a helyzet, hogy az európai polgárok és a tagállamok elsöprő többségű elutasítása ellenére mégis engedélyezésre kerülnek GMO-k. Leszögezte: elfogadhatatlan, hogy úgy kapjon zöld utat egy GMO az unióban, hogy a döntés egyértelműen szembemegy a tagállamok többségének akaratával. Hangsúlyozta: a jelenlegi uniós engedélyezési rendszer sérti az országok szuverenitását és azt minél előbb meg kell változtatni.

A VM közleménye szerint évek óta jól látszik, hogy az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó jelenlegi engedélyezési rendszere nem tükrözi megfelelően sem az európai fogyasztók, sem a tagállamok többségének az akaratát. Különösen kiéleződik ez a kérdés, ha a GMO-k termesztéséről van szó.

A tagállamok miniszterei februárban szavaztak az úgynevezett 1507 jelű génmódosított kukorica termesztésének engedélyezéséről, és ez újra aktualitást adott a GMO-k uniós engedélyezése körüli vitáknak - írták.

A VM közleménye emlékeztet, hogy Magyarország több tagállammal együtt azt kérte, nyissák újra annak a korábbi javaslatnak a tárgyalását, amely lehetővé tenné, hogy a tagállamok saját hatáskörben döntsék el, kívánnak-e génmódosított növényeket termeszteni saját területükön vagy sem. Az ezzel kapcsolatos tervezetet 2010-ben terjesztette elő az Európai Bizottság, és bár a tagállamok döntő többsége támogatta a javaslatot, néhány ellenző miatt azonban mégsem sikerült megállapodásra jutni ebben a Magyarország számára nagyon fontos, stratégiai kérdésben. Az unió görög elnöksége végül a hétfői környezetvédelmi tanács napirendjére tűzte a kérdést.

'Magyarország a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizhessük mezőgazdaságunk GMO mentességét és ezzel is elősegítsük az Alaptörvényben is deklarált cél megvalósulását' - olvasható a tárca közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: