Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. December 09. 15:27, péntek | Belföld
Forrás: mti

Megdöntöttük az áramfogyasztási rekordot

Megdöntöttük az áramfogyasztási rekordot

Megdőlt az áramfogyasztási rekord: a december 8-án mért 6749 megawatt az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon, közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) az MTI-vel.

A cég az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárásával és az ünnepi díszkivilágítással magyarázza a csúcsot döntő áramfelhasználást. A Mavir számít, hogy ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, megdőlhet a csütörtökön mért rekordérték.

Hozzátették: az előírás szerinti tartalékot a mostaninál kedvezőtlenebb helyzetben is biztosítják, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

A közlemény szerint egy átlagos téli hétköznap 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat.

A villamosenergia-fogyasztás általában november vége és december közepe közt a legnagyobb, de karácsony közeledtével visszaesik. A cég szerint ennek egyik oka az, hogy december közepétől már nem üzemel a legtöbb gyár és üzem, sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalok és az iskolák.

Magyarországon 1955 óta állnak rendelkezésre adatok az országos energiafogyasztásról, az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot 2007 novemberében mérték. 2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron volt az éves csúcs: július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket - közölte a Mavir.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére