Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Április 29. 21:39, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Megemlékezés Vlasic bán születésének 251. évfordulója alkalmából

Megemlékezés Vlasic bán születésének 251. évfordulója alkalmából

Fehérvári Tamás Dombóváron méltatta Franjo Vlasic-ot és hagyatékát, a bán 251. esztendős emlékünnepségén

Dombóvár szülötte, Franjo Vlasic bán tavaly felállított mellszobránál tartott megemlékezést a Dombóvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szerdán.
A Vlasic emlékmű megkoszorúzására a bán születésének 251. évfordulója alkalmából került sor. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke Potápi Árpád országgyűlési képviselővel, nemzetpolitikáért felelős államtitkárral egyetemben ünnepi beszédet tartott. A programon felszólaltak a horvát nemzetiség vezető képviselői is, úgy mint Neven Marcic, Horvátország Pécsi Főkonzuljának tanácsosa, Hepp Mihály horvát nemzetiségi szószóló, Győrvári Gábor, az Országos Horvát Önkormányzat tagja, egyben a Miroslav Krleza Horvát Gimnázium igazgatója.
Potápi Árpád János beszédében rávilágított, hogy idén ünnepeljük Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának pedig 825. évfordulóját is. Elmondta, hogy a Zágrábban püspökséget alapító lovagkirállyal kezdődött a magyar és a horvát nép több mint 800 éven át tartó, példás együttműködése. A közös magyar-horvát történelem lapjain kitüntetett helye van Franjo Vlasicnak, aki miközben horvát bánként 1832-től kitartóan védelmezte a reá bízott horvát nép jogait, azt sosem a magyarság ellenében tette.

Fehérvári Tamás szintén a bánt és hagyatékát méltatta beszédében, amely teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható:
„Az ősi ház, az ősi föld, éppoly elválaszthatatlan tőlünk, mint testünk valamely tagja, mint lelkünk valamely része.”
Tisztelt Államtitkár Úr! Elnök Urak! Szószóló Úr!
Tisztelt Főkonzul Úr! Főjegyző Úr! Polgármester Urak!
Kedves Dombóváriak! Hölgyeim és Uraim!
Gárdonyi Géza gondolataival köszöntöm Önöket Tolna megye azon városában, amely immár negyed évezrede elválaszthatatlan része a tiszteletre méltó Franjo Vlasic bán szellemének.
Isten hozott mindenkit!
Rendkívül büszkék vagyunk, hogy Vlasic bán számára az ősi házat, az ősi földet, szűkebb pátriánk: Dombóvár testesíti meg. Ősi a szokás is, hogy az általunk nagyra becsült emberek számára emléket állítunk. Tesszük ezt azért, mert a történelmet alakító ősök méltó helyet érdemelnek. Olyat, ahol majd megállhatunk egy pillanatra, és büszkén gondolhatunk a múlt dicsőségére, amelyből nem csupán a jelen, hanem a jövő generációi is erőt meríthetnek.
Tisztelt Megemlékezők!
Visszatekinteni annyit jelent, mint elismerni a múló idő erejét, mint megismerni a történelem olykor aranykeretes, máskor kopott szélű képeit. Múltba révedni viszont nem csupán ennyit jelent. Amikor megemlékezünk, egyúttal irányt is teremtünk a jövőbe. Mert amit fontosnak tartunk megőrizni a múltból, azt a boldogulásunk építőelemeként fogjuk használni.
Ezt tesszük Dombóvár szülöttének emlékével is, hiszen Franjo Vlasic számos olyan értéket képviselt életútja során, amelyek ma is meghatározóak és követendőek számunkra.
A bán azokban az időkben élt, amikor a Kárpát-medence népei bár különböző nyelvet használtak, és más-más hagyományokkal rendelkeztek, mégis képesek voltak egy Monarchia egységében, közös célokért és fennmaradásért küzdeni.
Bizonyára eltérő volt az autonómia foka, és mindenki ragaszkodott kulturális értékeihez, mégis sikeres együttműködést tudtak megvalósítani. Ennek az oka pedig nem más, mint a közös múlt, a mindenek felett álló hazaszeretet, és az évszázados keresztény gyökerek voltak.
Horvát testvéreinkkel – mondhatjuk úgy is – közös emlőn nevelkedtünk. Együtt, számos szakadhatatlan szálat szőttünk a történelem szövetébe. Ilyen erős szál az is, hogy itt Dombóváron ugyanolyan ősként tekintünk Franjo Vlasic bánra, mint ahogy a horvát közösségekben teszik. Városunk, Dombóvár, és Tolna megye egyaránt jó otthona kíván lenni az itt élő nemzetiségeknek.
„Amelyik ház arra épül, hogy otthon legyen, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle: abból a házból otthon lesz. És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak...” – írja Wass Albert, akinek történeteit és életét ismerve kijelenthetjük: sorsunkat az otthon, a haza, és a szülőföld szeretete rendkívüli módon meghatározza.
Úgy gondolom, a város és térségének horvát közössége igazi otthonra lelt, hiszen részt vesznek annak építésében, és teljes szívükből akarják, hogy az jól sikerüljön. Legalább ilyen szeretettel gondolunk mi is a szülővárosunkra, ahová jó érzés megérkezni, ahol jó élni.
Kedves Horvát és Magyar Barátaink!
Vlasic bán – ugyan körülményesen, de végül sikeresen felállított – mellszobrára tekintve jusson eszünkbe mindig, hogy bár eltérő nemzetiségek, és különböző közösségek élnek itt, egy dolog biztos: a közöttük lévő kötelék szakadhatatlan.
Közös emlékeink gondozásához, és otthonunk további gyarapításához kívánok sok sikert Dombóvárnak, sok sikert Tolna megyének!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.