Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Megemlékezést tartottak az iszapömlés katasztrófa-évfordulóján Kolontáron

Megemlékezést tartottak az iszapömlés katasztrófa-évfordulóján Kolontáron

Megemlékezést tartottak csütörtökön Kolontáron a vörösiszap-katasztrófa nyolcadik évfordulója alkalmából.

Tilli Károly (független), Kolontár polgármestere az M1 aktuális csatornának személyes emlékeit felidézve elmondta, hogy 2010. október 4-e a polgármesteri hivatalban munkaszüneti nap volt, tekintettel az előző napi önkormányzati választásokra. 12.20 perckor kapta a telefonhívást, hogy gond van a gátnál. Ekkor értesítette a katasztrófavédelmet. Néhány perccel később már arról tájékoztatták, hogy az iszap elérte a Kossuth utcát. A katasztrófavédelem visszahívta, és azt mondták, "nagy a baj, de útban van a segítség". A helyi iskolában a gyermekek az emeletre menekültek. A tűzoltók hátukon hozták ki őket.

Az iszapömlés következtében két utca - a Malom és a Kossuth utca egy része - teljesen eltűnt. Ez 32 lakóházat érintett - mondta a polgármester.

Tilli Károly szólt arról, hogy a tragédia napján minden évben 12.30 órakor megszólalnak a harangok. A csütörtöki megemlékezés szentmisével, ünnepi beszéddel, majd koncerttel és fáklyás felvonulással folytatódik.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.