Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Május 18. 11:24, hétfő | Helyi
Forrás: Berki Zsolt

Meggypiros útvonalak

Meggypiros útvonalak

Idén ünnepelte volna 95. születésnapját Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja. Ebből az alkalomból Berki Zsolt beszélgetett ifjabb Buzánszky Jenővel.

Édesapád gyakran emlegetett három D-betűs magyar várost.
Édesapám kötődött a D betűs városokhoz. Dombóvár, Dorog, Debrecen. Dombóváron - jobban mondva, Újdombóváron - született. Akkor még külön önálló település volt Újdombóvár. Ott van a Fő utcán a szülői háza, amely előtt - ha tehetem - akkor minden évben némán fejet hajtok. Dombóváron járt iskolákba és ott indult el a labdarúgó pályafutása. Apu Dorogon lett NB I-es, majd válogatott futballista. Debrecenben pedig az egyetem utazó nagykövete volt és ott hosszú éveken keresztül számos előadást tartott. Országhatáron innen és túlról is megkoszorúzzák a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktató Központjának épülete előtt a 2015-ben állított, rézből készített szobrát.

Jól tudom, hogy öt éve az országban akkor az első Buzánszky-szobor volt a debreceni?
Így igaz! Juha Richárd szobrászművész alkotásának leleplezése és köszöntője egy napon volt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktató Központjának átadásával.
Akkor ez számodra egy felejthetetlen dátum. Számomra ünnepnap! Többek közt köszöntőt mondott Szilvássy Zoltán rektor, Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bács Zoltán kancellár, Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Az ünnepi szalagavatás után Köpeczi-Bócz Tamás és Szabó Tünde államtitkárok átadták a létesítmény kulcsát.

Említetted, hogy országhatáron túlról is megkoszorúzzák. Honnan érkeznek a koszorúzók?
Erdélyből is. Édesapám sokszor járt többek közt a Hargitára is.

Nekem most hirtelen Nagyvárad jutott eszembe! Tudod, hogy miért?
Gondolom, hogy az egykori első vidéki magyar bajnokcsapat miatt.

Eltaláltad! Tudod, hogy abban a csapatban ki volt a középhátvéd?
Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja volt a középhátvéd. Apu mesélte, hogy Gyula bácsi magas védő volt. Féltek tőle az ellenfelek középcsatárai, mert ha odalépett keményebben, akkor csak annyit mondott, hogy „pardon!”.

Az Aranycsapat tagjainak gyermekei közül kivel tartod a kapcsolatot?
Többek közt Grosics Gyula lányával, Edinával és Bozsik József fiával, Péterrel.

A beszélgetésünk első felében Debrecent többször is említetted. Legközelebb mikor térsz vissza a Hajdú-Bihar megyeszékhelyre és miért?
A Debreceni Egyetem már több mint 15 éve rendezi meg a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupát, ami az ország legnagyobb egyetemi bajnoksága több ezer részvevővel. Édesapám halála óta minden díjátadáson ott vagyok és képviselem a családot. Remélem, hogy minél hamarabb és már az ősszel újra indulhatnak a mérkőzések.

Dombóvárra, valamint Dorogra mikor látogatsz el legközelebb?
Te voltál az ötletgazdája annak, hogy édesapám szülővárosában, Dombóváron is legyen egy Buzánszky Jenő labdarúgó torna. Jövő tavasszal szeretném megtekinteni a József Attila Általános Iskola sportpályáján a Buzánszky Jenő labdarúgó tornát. Akkor ellátogatok és egy perces néma csendben megállok az édesapám emlékére állított dombóvári szobor előtt is. Dorogon a labdarúgó stadiont nevezték el apuról. Örülnék, ha egyszer ismét a Dorogi FC NB I-es csapat lenne! Dorogon egy jó mérkőzésre szeretnék mielőbb ellátogatni! Még egy magyar várost megemlítenék! Pécsről van szó. Édesapám annak idején Dombóvárról igazolt Pécsrea PVSK csapatába. Ha időm engedi, akkor elutazok Pécsre is. A város és a Mecsek középhegység nagyon szép! Ott van rokonom is, akit meglátogatok.

Berki Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.