Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 07. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik számítógépe

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik számítógépe

Üzemzavar lépett fel a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a három számítógép egyikénél, de ez nem jelent veszélyt sem az állomás működésére, sem a személyzetének tevékenységére

- közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat kedden a honlapján. A Roszkoszmosz szerint a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A szakemberek csütörtökön azonban újraindítják a programkészségét elveszített komputert, mert szavatolni akarják a Progressz teherűrhajó novemberi üzembiztos csatlakozását.

A számítógép cseréjére a Roszkoszmosz sajtószolgálata szerint nem lesz szükség.

A hír a megszokottnál nagyobb figyelmet kapott, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.

A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonúrban összeszerelték.

Fotó: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.