Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 10. 07:46, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Egy új tanulmány szerint azok a korábbi kutatások, melyek azt feltételezték, hogy a rotavírus elleni oltóanyag növeli az intuszszuszcepció kialakulásának esélyét, nem állják meg a helyüket.

'Bizonyítékokkal támasztjuk alá, hogy a rotavírus elleni oltóanyag előnyei (kevesebbet kell orvoshoz menni, kisebb az esélye, hogy kórházba kerül valaki és kisebb a halálesetek száma is) sokkal nagyobbak, mint az esetleges intuszszuszcepció kockázata - mondta a kutatás vezetője Irene Shui.

Mielőtt a rotavírus elleni oltóanyagot bevezették, a betegség elsősorban fiatal gyerekek körében fordult elő, komoly hasmenést okozva - mondta Shui, a kutatás vezetője. Amióta az oltóanyagot használják, drasztikusan csökkent a hasmenéses esetek száma és az USA-ban több mint 50 ezer ember kerülte el, hogy kórházba kerüljön - tette hozzá.

A tanulmány során Shui csapata azt vizsgálta, mekkora eséllyel alakulhat ki intuszszuszcepció az oltóanyag következtében. A kutatásban olyan 4 és 36 hetes kor közötti csecsemőket vizsgáltak, akiket 2006 és 2010 között oltottak be. A kutatók azt tapasztalták, hogy az oltóanyag beadását követő egy héttel vagy egy hónappal sem volt nagyobb esély az intuszszuszcepció kialakulására.

Az intuszszuszcepció egy olyan súlyos probléma, amely során a vékony- vagy vastagbél egy része átcsúszik máshova, megakadályozva ezzel az étel vagy ital szabad áramlását - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.