Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 06. 07:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megmondja a fogkő, mit ettünk – akár ezer éve

Megmondja a fogkő, mit ettünk – akár ezer éve

Akár több évszázada elhunyt emberek étrendjére a csontokból vett minták izotóp-összetételéből lehet következtetni, a Nevadai Egyetem tudósai által kidolgozott módszerrel az adatok a fogkőlerakódásokból is kinyerhetők.

A kutatásról a Journal of Arcaheological Science című folyóirat májusi számában jelent meg tanulmány. A vizsgálatok során G. Richard Scott antropológus, az egyetem docense és Simon R. Poulson, geokémia-professzor parányi, 5-10 milligrammos mintákat vett 58, a burgosi Szűz Mária-székesegyházban nyugvó csontváz fogkőlerakódásaiból. Az elhunyt személyek a 11-19. században éltek Spanyolországban – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

A mintákat az egyetem stabil izotóplaboratóriumába küldték, hogy úgynevezett tomegspektroszkópia módszerével megvizsgálják a nitrogén- és a szénizotópok arányát. „Mivel csak a fehérjék tartalmaznak nitrogént, minél nagyobb ezeknek az aránya, annál több állati eredetű terméket fogyasztott az elhunyt. A szénizotópok aránya viszont a növényi eredetű ételek fogyasztásáról árulkodik” magyarázta G. Richard Scott, aki korábban kételkedett abban, hogy a parányi mintákból ki lehet-e nyerni a szükséges adatokat.

A vizsgálatok során nyert adatok nagyon hasonlatosak voltak azokhoz az eredményekhez, amelyeket csont- és kollagénminták elemzése során kaptak. „A csont elemzése hosszadalmas és költséges, ráadásul a mintavétel roncsolással jár, így a múzeumi kurátorok sokszor nem járulnak hozzá. Alkalmas az ilyen elemezésekhez a haj, izom, vagy köröm is, de ezek túl gyorsan lebomlanak, viszont a fogkőlerakódás hosszú időn át fennmaradt” – emelte ki G. Richard Scott, hozzátéve: további vizsgálatok szükségesek azonban annak igazolásra, hogy mennyire megbízható az új módszer a paleoétrend kutatásához.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.