Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 04. 11:48, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Megnyílt Marsalkó Péter „Áttekintés” című kiállítása

Megnyílt Marsalkó Péter „Áttekintés” című kiállítása

A Magyar Fotográfia Napján - augusztus 29-én - a Tinódi Ház Majoros Galériájában megnyílt Marsalkó Péter pécsi fotóművész „Áttekintés” című kiállítása.

Pallós Marcell trombitajátéka után a kulturális intézményt működtető nonprofit kft. ügyvezetője, Somlai Adrienn köszöntőjében arról beszélt, hogy a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte. Minden forrásmunka egybehangzóan azt állítja, hogy 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik ülésén az akkor 31 éves Vállas Antal mérnök, matematikus, fizikus, földrajztudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja bemutatta azt, hogy miként lehet képet - akkori nevén dagerrotipiát - alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

Marsalkó Péter 1977 és 2018 között készített fotóiból válogatott „Áttekintés” című kiállítását Klajkó Dóra nyitotta meg. A pécsi mester egykori tanítványa elmondta, hogy ma már mindenki fényképezhet annak köszönhetően, hogy a digitális technika az elmúlt két évtizedben forradalmi fejlődésen ment keresztül. Művészetnek akkor tekinthetjük a fotózást, ha az alkotás üzenetet ad át, értéket közvetít.
- Marsalkó Péter bemutatásához egykori tanítványainak a róla alkotott véleményét gyűjtöttem össze - emelte ki Klajkó Dóra. - Ő az, aki a szakmaiságon túl életérzést nyújt. Művészeti lelkisegély-szolgálat. Igazi mester, aki nem azt mondja, amit az ember hallani szeretne, hanem azt, amire szüksége van ahhoz, hogy fejlődjön. Nem derrogál neki tehetséges fiatalokkal foglalkozni.
Ösztönlény, aki mindig ad, a legtöbbször önbizalmat. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a fotózás iránti alázata.

A fényképész egy híres művészdinasztia harmadik tagja. Elődei közül Marschalkó János készítette a Lánchíd oroszlánszobrait. Marschalkó Lajos ismert újságíró volt. Marsalkó Péter fotóművész. Fia, Marsalkó Dávid pedig a Halott Pénz nevű zenekar frontembere.
- Ahogy én látom, nagy érzékenységgel és nagyon fontos lelki dolgokkal volt ez a család megáldva - mondta köszöntőjében Marsalkó Péter. - Nekem nagyon hosszú ideig kételyeim voltak a „művész” megszólítással kapcsolatban, azt felfogni, megszokni és azzal együtt élni nem egyszerű. Az ember talán azért éli le az életét, hogy a végén valamilyen módon nyugtázhassa azt, hogy egy lábnyomot hagy az életével. Az Áttekintés című tárlat szeptember 26-ig látható a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

Címkék: Fotókiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.