Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Január 27. 11:06, péntek | Belföld
Forrás: mti

Megritkítja a kártevőket a fagy, de földeken károkat még nem okozott

Megritkítja a kártevőket a fagy, de földeken károkat még nem okozott

A hideg idő és a fagy pozitív hatása, hogy a kártevőket megritkítja, ami a növényvédelmet segíti ebben az évben, és eddig nem okozott komolyabb károkat a földeken

- mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agárszakértője az M1 aktuális csatornán pénteken.

A szakértő a tartós fagy negatív hatásai között említette, hogy az üvegházakban a fűtés többletköltséget okoz, az állatok több takarmányt igényelnek, ahogy kifagyás miatt károsodhat az őszi vetés.

Hozzátette: a gazdákkal felmérték a jelenlegi helyzetet, és eddig nem okozott komoly károkat a fagy. Ősszel 1 millió 600 ezer hektáron vetettek gabonát, ebből 960 ezer hektáron őszi búzát. A Dunától keletre a földeket nagyobbrészt hó borítja, ami segíti az áttelelést, a Dunántúlon, ahol nincs hó, jellemző lesz a fagyás - mondta.

Kitért arra, hogy a légköri aszály, azaz a levegő alacsony páratartalma is egyre komolyabb károkat okoz a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági technológiai fejlesztések egyre inkább az időjárás negatív hatásainak kiküszöbölését célozzák. Megjegyezte, hogy a vidékfejlesztési programban kiemelt az öntözéstechnológia fejlesztése, amire az 50 milliárd forintos forráskeret kimerüléséig pályázhatnak a gazdák.

Címkék: föld, fagy, kár, kártevő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.