Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2012. Augusztus 14. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Bodó Ákos

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Göllében az önkormányzat önerőből újítja fel a nagy magyar író, Fekete István emlékére és tiszteletére, még 1987-ben berendezett emlékházat.

Tavaly lecserélték a teljes tetőt, idén pedig új nyílászárókat kapott az épület az eredeti állapot figyelembevételével. Köztudott, hogy a ház mindig is tanítói lakás volt és a község legrégebbi tégla épülete, amely az 1600-as évek közepétől szolgálta a helyi tanítókat.

A falak külső és belső szigetelése és a padozat cseréje is megvalósult. Egy volt göllei vállalkozó, Kovács Vilmos cserépkályha- és kandallókészítő mesternek köszönhetően az úgynevezett nagyteremben megépítésre került egy gyönyörű cserépkályha, amelyen az író regényeinek hősei és maga az író portréja is helyet fog kapni.

A közelmúltban Bodó Imre, a község díszpolgára szülőfalujának adományozta Fekete István író bútorait. Ennek köszönhetően már négy termet rendezhetnek be az emlékházban.

A dombóvári Fekete István Múzeumot felkeresték a kaposvári Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei. Nagy-Tóth Mária és Szíva László (képünk jobb oldalán), a somogyi megyeszékhely intézményének munkatársai kapták meg a feladatot, hogy rendezzék be a göllei szülőházat.

A múzeumalapító (képünk bal oldalán) készségesen fogadta a vendégeket, felajánlotta segítségét és ígéretet tett arra, hogy további adományokkal fogja gazdagítani Göllét.

A göllei emlékház várhatóan október közepétől várja ismét a látogatókat.

Bodó Ákos

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 08. 08:52, hétfő | Helyi

A nyerő szériát folytatta a Dombóvári Kosársuli KE

A Dombóvári Kosársuli U18 Junior csapata a február 28-án megrendezett 3. fordulóban is győzelmet aratott az oroszlányi OSE Lions együttese ellen.

2021. Március 07. 12:04, vasárnap | Helyi

Március 6-tól állandóan nyitva a nagy parkoló a Szuhay Sportcentrumnál

A sportpályánál biztonsági kerítést helyeztek el, így a nagy parkoló kapuját állandó nyitva lehet tartani.

2021. Március 06. 08:00, szombat | Helyi

DOVASE évértékelő, a vírushelyzet miatt írásos formában

Az évértékelő megtartását a vírushelyzet sajnos ellehetetlenítette, így azt írásos formában az egyesület weboldalán lehet megtekinteni, a díjak pedig csoportos foglalkozásokon kerültek kiosztásra.

2021. Március 05. 15:00, péntek | Helyi

Dombóvári sportszervezetek, egyesületek igényelhetnek támogatást

Pályázati felhívás Dombóvár Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésében elkülönített sporttámogatási keretből történő támogatás igénylésére.