Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Megtört a jég, Budapestre jön a szlovák államfő

Megtört a jég, Budapestre jön a szlovák államfő

Ivan Gasparovic államfő 2013-ban először Magyarországra látogat, Áder János magyar köztársasági elnök meghívására. Gasparovic hivatali ideje alatt, azaz 9 éve még sosem járt kétoldalú találkozón Budapesten.

A szlovákiai portálok a szlovák állami hírügynökségre hivatkozva februárra teszik Ivan Gasparovic látogatásának időpontját, a vizit alkalmával vélhetően kényesebb természetű kérdések is előkerülnek majd, főként magyar oldalról. Orbán Viktor miniszterelnök már többször jelezte, az idei udvariaskodásokat követően jövőre a megoldatlan kérdéseket is előveszik majd, amelyek terhelik a két ország viszonyát. Ilyen például a magyar kettős állampolgárság, illetve a szlovák reakcióként elfogadott állampolgársági törvény ügye, melynek alapján már szlovák állampolgárok százai veszítették el állampolgárságukat amiatt, mert kérvényezték egy másik ország állampolgárságát. Gasparovic most azt nyilatkozta, hogy az ügy „rossz vért szül”, és az egészet a történészekre kellene hagyni.

A szlovák elnök korábban olyan kijelentésekkel borzolta a kedélyeket, melyek szerint például Szlovákiában csak 300 ezer magyar nemzetiségű ember él, amivel burkoltan arra célzott, hogy a romák tömegesen vallják magukat magyarnak; Esterházy János pedig fasiszta volt.

A még nyitott kérdésekben – például a kettős állampolgárság ügyében – korábban egyeztetés kezdődött, a külügyminiszteri megbízottak tanácskoztak róla – vélekedett Németh Zsolt államtitkár. Az állampolgársági törvényről szólva Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár fogalmazott úgy évértékelőjében, hogy „a szlovák fél számára is egyre inkább világos lesz, milyen visszás helyzet alakult ki a jogszabály következtében. Mindazonáltal szerinte továbbra is a nyelvtörvény jelenti a fő problémát. A kettős állampolgársággal kapcsolatban Szlovákiával kialakult vitáról szólva Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója úgy nyilatkozott: egyelőre nem világosak a pozsonyi kormány szándékai. Az igazgató annak a reményének adott hangot, hogy kétoldalú tárgyalásokon sikerül elmozdulást elérni.

Címkék: államfő, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.