Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 20. 21:31, szombat | Helyi
Forrás: Szabó Szilárd

Megújuló energia a mindennapokban

Megújuló energia a mindennapokban

Ünnepi istentisztelet keretében adtak hálát Kaposszekcsőn október 19- én: befejeződött az Evangélikus Diakóniai Otthon épületenergetikai beruházása

A reformáció ünnepéhez közeledve érdekes asszociációkra ad lehetőséget a „megújuló energia” kifejezés. Megújulni, újraformálódni, naponként újat kezdeni: értékes reformátori, lelki örökségünk jut eszünkbe, ha ezeket a szavakat halljuk.
A reformációt követően a lelki megújulás kihatott a mindennapi élet megannyi területére: keresztény ember, aki minden nap Isten kegyelméből él felelős a környezetéért; felelős azért a teremtett világért, amelyet unokáinktól kaptunk használatba.

A gazdaságos és környezettudatos működés jegyében a kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon vezetősége úgy határozott - a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai intézményei közül elsőként - hogy épületenergetikai beruházásba kezd pályázat, valamint az Országos Egyház segítségével és jelentős anyagi támogatásával. A sikeres pályázást követően (KEOP- 4-9-0/11-2011-0168) kerülhetett sor a közel 50 millió forint összköltségű beruházásra, melynek keretében napelemekkel, napkollektorokkal és korszerű, ún. kondenzációs kazánokkal szerelték fel az intézményt. A jövőben - a téli hónapokat leszámítva- a használati meleg vizet és az áramfogyasztás jelentős hányadát az intézmény napenergia felhasználásával állítja elő saját maga számára, és a gázfogyasztás is 30%-kal csökken.

A beruházás sikeres befejezését követően az intézmény lakói, dolgozói, valamint a helyi gyülekezet tagjai és a meghívott vendégek ünnepi istentisztelet keretében adtak hálát a Teremtés Urának az elkészült munkáért. Az ünnepi liturgiát Gregerssen Labossa György a Diakóniai Bizottság elnöke állította össze, az igehirdetés szolgálatát pedig Fabiny Tamás püspök végezte, aki az energia (gör. en ergaia, azaz munkában; lat. in actu) szó gyökerére utalva kifejtette: Isten, aki megteremtette ezt a világot munkálkodik értünk és bennünk - ez a mi igazi erőforrásunk.

Az istentiszteletet követően ünnepi köszöntőt mondott Kákay István, Országos Irodaigazgató, Radosné Lengyel Anna, a Déli Egyházkerület felügyelője, Eszes Ferenc a kivitelező, Termika Kft. ügyvezetője, Bányai János az AE Centrum Kft. ügyvezetője, Csapó Gyuláné polgármester, Wolf János az igazgatótanács elnöke, valamint Szabó Szilárd, az intézmény lelkésze.

A köszöntések után került sor a Diakóniai Otthon energiaközpontjának ünnepélyes átadására, majd állófogadás keretében, immár kötetlenebb formában folytatódott az együttlét.

Örvendetes, hogy egyházunk diakóniai intézményei közül elsőként sikerült Kaposszekcsőn megvalósítani egy olyan környezetkímélő beruházást, mely azon túlmenően, hogy biztosítja az intézmény gazdaságosabb működését, hozzájárul teremtett világunk megóvásához és az ellátottak életkörülményeinek javításához.

Szabó Szilárd

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.