Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 18. 10:15, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Megváltozhatnak az önkényuralomhoz köthető utcanevek Dombóváron

Megváltozhatnak az önkényuralomhoz köthető utcanevek Dombóváron

Munkacsoport alakul Dombóváron a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcanevek megváltoztatására, a Tolna megyei városban legalább húsz közterület visel ilyen nevet.

A város képviselőinek döntése szerint a héttagú munkacsoport 2013. márciusig gyűjti össze a névváltoztatásra szoruló utcákat, és legalább két változatot javasol új elnevezésükre.
Szabó Loránd (független) polgármester az MTI-nek azzal indokolta a javaslatot, hogy a városban kiemelkedően sok a múlt század diktatórikus rendszereihez, eseményeihez kapcsolódó elnevezés. A város vezetője utalt arra: a javaslat összhangban van a január 1-jén hatályba lépő, a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel.
Dombóváron jelenleg tér viseli a Tanácsköztársaság, a Népköztársaság nevet, és több utca van elnevezve a Tanácsköztársaság több vezető személyiségéről, Kun Béláról, Latinka Sándorról, Hámán Katóról vagy Zay Dezsőről. Ezen közterületek között nem kevés sűrűn lakott, belvárosi övezet, ahol nagy számban találhatók üzletek, vállalkozások.
Utoljára 1992-ben neveztek át utcákat a húszezer lakosú településen, akkor a Lenin, a Marx Károly, a November 7., a Ságvári, a Sallai és az Engels utca nevét változtatta meg a képviselő-testület.

Címkék: Dombóvár, utcanevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.